Sandanski1.com

На кой му е нужен пълния член? НЕГРАМОТНО: На кой му е нужен пълния член?

До 2000 лева са ежедневните приходи от Синята зона в Сандански До 2000 лева са ежедневните приходи от Синята зона в Сандански

Парламентът създаде Временна комисия, тя ще разследва радиоактивното замърсяване на питейни води Парламентът създаде Временна комисия, ще разследва радиоактивността на питейни води

Мрежа от 500 станции ще започне да следи за мръсен въздух у нас

14 Apr 2017 :: Sandanski1.com

Преди броени дни заработи и сайтът на инициативата - airbg.info

В началото на май независимите станции, измерващи замърсяването на въздуха в страната, ще бъдат 70, след месец устройствата ще се увеличат на 165, а в средата на лятото амбицията е да има 500 инсталирани. Това съобщи за "Дневник" един от създателите на картата Стефан Димитров.

В началото на гражданската инициатива преди седмица уредите, подаващи данни за първата интерактивната карта бяха 15 само в столицата и заработиха в деня, в който Съдът на Европейския съюз осъди България заради системно мръсния и опасен въздух в цялата страна.

Скоро след началото на мрежата стотици граждани се включиха и 215 станаха "осиновители" на нови уреди, измерващи опасните фини прахови частици, ще се появят в градове като Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали. Едно устройство струва 70-80 лева, а сглобяването и настройката му отнема половин час.

Преди броени дни заработи и сайтът на инициативата - airbg.info, в който има подробна информация за проекта и устройствата, обяснения как всеки може да подаде заявление за закупуване на уред и как да го сглоби сам.

Данните от замерванията са публични и отворени да бъдат използвани за анализ от отговорните институции, местната власт и неправителствените организации. Чрез тях може да се установят конкретните причини за запрашаването, както и възможни решения на проблема. Германски общини като Щутгарт използват тези независими данни от интерактивна карта, по чийто модел и опит е направен и българския вариант.

150 уреда вече са поръчани и скоро ще бъдат доставени от Германия за сглобяване и инсталиране.

Преди близо две години граждани на Щутгарт започват проекта Luftdaten.info, за да насочат вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема.

Днес проектът работи в над 10 държави по света и една от тях е България, обясняват на сайта създателите.

Зад инициативата в България са двама предприемачи - Стефан Димитров и Николай Лучев, които паралелно с работата и ежедневните грижи за семейството си, през февруари решават да вложат усилия и лични средства срещу тежкия смог.

Те напомнят, че "с цялата тежест на администрацията и похарчените милиони за мерки за по-чист въздух, до днес в София има само няколко станции за замерване на чистотата на въздуха, скрити в сайта на Изпълнителната агенция за околна среда в неразбираеми цифри. "Нежеланието дори за изследването на проблема е очевидно, камо ли воля за взимане на мерки."

До дни създателите обещават да предоставят информация как сам човек може да поръча части и да сглоби станция в дома или офиса.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3