Sandanski1.com

Всеки ден на пътя има по един пострадал ученик Всеки ден на пътя има по един пострадал ученик

Първият учебен ден и разни други неща (есе на Лени Ханджийска) Първият учебен ден и разни други неща (есе на Лени Ханджийска)

НЧ Отец Паисий-1919, Сандански обявяви прием за новата творческа 2018-2019 година НЧ "Отец Паисий-1919", Сандански, обяви прием за новата творческа 2018-2019 година

Един санданчанин, живял дълго в Испания, за независимостта на Каталуня Един санданчанин, живял дълго в Испания, за независимостта на Каталуня

03 Oct 2017 :: Sandanski1.com

В едно четиво с продължение Драгомир Божкилов разказва популярно за причините, довели до възникването на поредното главоболие на Европейския съюз в наши дни

Един санданчанин, живял дълго в Испания, за независимостта на Каталуня

ВЪВЕДЕНИЕ

Движението за независимост на Каталуня има социални и политически компоненти, съсредоточени в една крайна цел - отделяне от Кралство Испания в сегашните граници на автономната област.

Привържениците на тази цел твърдят, че Каталуня представлява суверенна държава. Те защитават тезата си чрез историята на областта, културата й, както факта, че тя има собствен език и "каталунското гражданско право".

Най-често използваният аргумент за необходимостта от независимост е, че само по този начин Каталуня ще постигне културна, социална и икономическа цялост.

Идеолозите на движението за независимост заявяват, че каталунската нация е потисната от Испания, откакто през 1714 година войските на Бурбоните навлизат в територията й. Политическите решения, взети през вековете от испанските владетели и управляващи, са попречили на Каталуня да се развива.

За пример се дават забраните за използване на каталунски език, които крал Филип V и испанският диктатор Франко налагат на местното общество.

Друг често споменаван аргумент са икономическите мерки и ощетения, на които Каталуня е била подлагана (и се подлага до ден-днешен). Според каталунците те винаги са плащали най-високите данъци в държавата и са били длъжни да помагат на по-зле развитите испански територии, нещо което е пречило на местното развитие.

Важно е да се знае, че Каталуня никога не е била отделна държава. Исторически областта първоначално принадлежи на Кралство Арагон, а след това - и на Испания, след като Арагон и Кастилия се обединяват, за да създадат Кралство Испания.

Въпреки тежките премеждия през годините, каталунците винаги са се борили да запазят своята идентичност, култура и традиции.

В самото движение за независимост има различни идеологии.

Според анкети и проучвания по-голямата част от хората, които търсят независимост, желаят територията на Каталуня в границите на днешната автономната област.

Има обаче няколко по-крайни политически партии, които търсят обединение на "каталунските държави" - автономната област Валенсия, Източен Арагон, Балеарските острови, областта Ел Карче, френските Русийон и Серданя, както и италианския град Алгеро.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМУНИКАЦИЯТА В КАТАЛУНЯ

За да се разбере движението за независимост на Каталуня е важно да се запознаем с манталитета на хората от тази част на Испания, мненията и платформите на различните политически партии, медии, институции, на училища и университети,
дейци на културата и дори... спорта.

Безразлични няма, никоя от изброените институции не избягва да говори за независимостта, напротив -всички те имат взета страна и огласяват разбиранията си по темата.

Медии

Голяма част от испанците се оплакват, че каталунските медии открито подкрепят независимостта, макар и не винаги по директен начин.

Оплакванията са най-вече защото част от тези медии са държавни и не трябва да взимат страна по конфликта, а просто да информират.

Пример за това е каталунската телевизия TV3, обвинена от други автономни области на Испания, че дезинформира, не отразява важни новини, а програмната й политиката е да "отдели" Каталуня от случващото се в останалата част на страната.

Отговорът на TV3, е че всичко, което се излъчва по този канал е специално избрано - според интересите на каталунския народ и че те предават това, което каталунците искат да гледат. Същото се отнася и за BTV (Barcelona Televisió) и EL33.

През 2013 година новината, че Каталуня е областта, която харчи най-много държавни пари за поддръжката на телевизии и радия, накара испанците да протестират с аргумента, че се използват парите на държавата за медии, които действат против нейните интереси.

През 2012 г. Каталуня е изхарчила 225 милиона евро за медиите, а Мадрид – 71.

Отговорът на Каталуня бе, че този бюджет е необходим, защото само така могат да предложат качествено медийно съдържание. Дори от журналистите бе изразена готовност да намалят доброволно заплатите си, но във никакъв случай да не се стигне влошаване качеството на създавания от тях новинарски поток.

По-голямата част от информацията, която поднасят вестниците (най-вече тези, които се продават в цяла Испания), не се различава до голяма степен от текстовете, писани и в другите испански медии (освен в колонките за мнение).

Печатните издания на Каталуня обаче получават критики за начина, по който се списват новините. Според критиците усещането е, че са "студени", сякаш написаното говори за друга, непозната държава.

Пример. Когато играе испанският национален отбор по футбол, той е наричан с псевдонима си La Roja - Червената (екипировка) и се избягва името "Испания".

Отговорът на Каталуня е, че хората не могат да прикриват чувствата си и се изразяват по начина, по който се чувстват - като държава, която от историческа гледна точка има много общо с Испания, но въпреки това (според тях) те са различни от испанския народ и не го чувстват като собствен.

Край на първа част

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041