Sandanski1.com

Емил Терзийски е един от четиримата директори, получили наградата Емил Терзийски е един от четиримата директори на училища, получили наградата "Св. Иван Рилски"

24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна 24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна

Клубът по калиграфия при ПГ Яне Сандански има дългогодишна историяВИДЕО. Клубът по калиграфия при ПГ "Яне Сандански" има дългогодишна история

Правителството обмисля по-строги ограничения за пушенето на закрито

28 Nov 2017 :: Sandanski1.com

Ще се глобяват не собствениците, а управителите

Глоба не за собственика на заведението, а за управителя. Временно затваряне на мястото при три регистрирани нарушения и привличане на и други институции в контрола освен здравните служби.

Това са част от промените в Закона за здравето, които министерството на Кирил Ананиев подготвя за обществено обсъждане в началото на декември. Целта е да се затегне контролът върху ограниченията за пушене на закрито, защото практиката показва, че правилата лесно се заобикалят.

Част от причините за това са:

- ограниченият капацитет за налагане на санкции в отдалечените райони на страната, в правомощията на здравните инспектори;
- необходимостта от координация между различни институции - местна власт, полиция, здравни инспектори;
- ниският размер на глобите.

Измененията в закона се подготвят от работна група към министерството, създадена, за да въведе ограничения и за пушене на наргилета. Те ще бъдат забранени за деца, както и в търговски помещения на закрито. За целта ще се изменят и текстове в Закона за закрила на детето, както и в закона за тютюна, които се пишат в министерството на икономиката.

Какво се предлага

За да стане по-ефективен, контролът се предлагат няколко допълнения. Възможно е към проверяващите да бъдат включени и представители на местната власт, защото сега тази дейност извършват единствено районните здравни инспектори. Малкият им брой, концентрацията в областните центрове и множеството им други задължения затрудняват прилагането на забраната.

"Обсъждаме как да обхванем местните структури, които да създават такива групи за контрол, защото общините издават сертификат за дейности на заведения и те имат механизми", заяви пред "Капитал" зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. При трето нарушение заведението временно ще се затваря.

Освен това вече ще се глобяват не собствениците, а управителите.
Според д-р Маша Гавраилова, председател на сдружение "Без тютюнев дим", по този начин ще се предотврати лошата практика да падат актове в съда. "Ситуацията показва, че физическите лица ги няма - може и да са в чужбина, а здравните експерти не могат да глобяват, ако са сами на проверка", заяви тя пред "Капитал" и допълни: "Защото те нямат право да искат лични карти, а без тях не може да се съставя акт. А ако не е съставен правилно, той пада в съда."

Според нея е важно и да се даде определение за това какво е закрито обществено място заради многото изнесени площи извън сградите на заведенията, които са покрити с подвижни материали и в които се пуши. Според зам.-министър Йорданова обаче въпросът трябва да бъде отправен към общините - "въпросът е към тях - дали отворена площ, която е закрита от всички страни, може да се третира като такава".

Ефектите

Засега проверка на "Капитал" показа, че управителите на заведения не са притеснени от промените. Петър Петров, който е зам.-управител на ресторант "Хепи" в столицата, се съгласи, че идеята да се глобяват управителите е разумна, "защото те са тези, които носят отговорност дали в даден момент се пуши в едно заведение". В друг известен софийски ресторант, в който отказаха да бъдат цитирани, казаха, че вече са свикнали с ограниченията и работят без проблем.

Страната ни е на челните места в класациите на пушещите европейски държави. Според проучване на Евростат от 2014 г, близо 27.3% от населението на страната редовно употребяват тютюн, което прави България най-пушещата държава в ЕС. Затова и не е учудващо, че над две трети от смъртните случаи у нас са вследствие на сърдечно-съдови заболявания, отново според отделно проучване на Евростат от 2014.

Затова целта на закона е не просто да ограничи пушачите, "а да бъдат поставени в среда без тютюнев дим всички, които са в закрито пространство", твърди Гавраилова.

В анализ на "Коалиция за живот без тютюнев дим", направен от икономиста Димитър Събев, през 2017 г. се цитира доклад на Европейската комисия от 2002 г., според който годишно в ЕС умират 19 000 непушачи заради изложеност на цигарен дим на работните места или у дома. В същия документ се споменават и други числа: "Според изследване за целите на еврокомисията материалните щети от тютюнопушенето в България възлизат на 165 млн. лв., а нематериалните надхвърлят 4 млрд. лв. (консервативни оценки). Това е двойно повече от приходите от акцизи върху тютюневи изделия."

capital.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3