Sandanski1.com

Маските остават задължителни на закрито и през август Маските остават задължителни на закрито и през август

Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански! Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански!

Първо основно училище Първо основно училище "Св. Климент Охридски" ще има физкултурен салон

Кой друг град, ако не Сандански, е подходящ за бягство от мръсния въздух на столицата!?! Кой друг град, ако не Сандански, е подходящ за бягство от мръсния въздух на столицата!?!

01 Feb 2018 :: Sandanski1.com

Расте броят на засегнатите у нас от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Близо 15 % от населението на страната страда от белодробни заболявания

През последните месеци сериозно се заговори за качеството на въздуха, особено в големите градове. Любопитен факт прави статистиката, че градове като София, Благоевград, Варна, Бургас са със силно замърсяване от фини прахови частици ФПЧ.

Проблемът с прахта във въздуха е сериозен и се засилва. Трябва да отчетем и причинителите на замърсяване, основните които са: горене на отпадъци, стари автомобили, отделящи вредни газове, стари камиони и автобуси, засилено строителство и други.

Близо до София са разположени градове, които са със значително чист въздух, без прахови частици и Ви съветваме петък, събота и неделя да търсите спокойствие именно на такива места в провинцията.

Например град Сандански е само на около час и половина път от столицата, но благодарение на разположението си предоставя благоприятен климат, чист въздух, и е подходяща дестинация за Вас, тези, които чувстват задух, напрежение и напрегнатост.

Освен град Сандански може да се насочите и към планинските курортни градове, каквито са Банско, Разлог, Боровец, Пампорово.

Атмосферното замърсяване се състои от много замърсители, малка част от които могат да бъдат изследвани, проследявани и регулирани. Именно тези замърсители предразполагат човешкия организъм към белодробни болести.

Ролята на ултрафините частици е обект на ежедневвни дискусии - поради доказаната от скорошни проучвания способност да преминат от белите дробове, директно в кръвта, достигайкидо органи и системи на цялото тяло, което може да е в основата на неблагоприятните ефекти върху сърдечно-съдовата система.

ФПЧ0.1 и металите причиняват оксидативен стрес. Той може допълнително да ускори възпалителната реакция в дихателните пътища, която вече съществува при пациенти с ХОББ в резултат на заболяването и да доведе до нарушаване на ендотелната бариера.

Ултрафините прахови частици могат да инхибират фагоцитозата. Оставайки нефагоцитирани, те стимулират разрастването на епителните клетки и могат да достигнат до интерстициума.

Фините прахови частици и климата

ФПЧ играят важна роля в глобалното затопляне чрез приноса си за сформирането на облаци. Климатичните условия, от своя страна, влияят върху ефектите на ФПЧ върху здравето на хората.

Горещите климатични вълни повишават дихателната честота и белодробните обеми и по този начин увеличават общото количество вдишани частици.

За да се предпазите, по време на период на висока концентрация фини прахови частици, то съветваме да не извършвате тежки физически дейности, които правят така, че да вдишвате и издишвате по-голямо количество въздух.

Високите температури имат ефект и върху качественият състав на частиците, увеличавайки нивата на сулфатите (заради по-бързото оксидиране на серния диоксид и намаляват нивата на нитратните частици, които преминават в газова фаза. Влажността също влияе върху количеството вдишани частици.

Нивата на ФПЧ10 се покачват с намаляване на влажността. Например когато има мъгла, фините прахови частици се натрупват и на хора с белодробни заболявания не се препоръчва да напускат жилищата си.

Проучването APHEA доказа модифициране на ефекта на ФПЧ10 не само от сезона, но и от температурите специфични за региона. Тези ефекти са по-големи в по-топлите градове.

Климатичните горещи вълни значително увеличават ефекта на ФПЧ10 върху смъртността по респираторни причини, особено при хора на възраст от 65 до 74 години и в градове из Средиземноморския регион.

Намаляване на ФПЧ

Съществуват достатъчно доказателства, които сочат, че подобряване на качеството на атмосферният въздух води до подобряване на белодробното здраве.

През тази година се предприемат редица мерки за понижаване на вредните частици в атмосферата - по-евтини билети за градски транспорт, намаляване използваемостта на автомобилите, засилено споделено пътуване.

Сред по-важните мерки са и забраната за продажба на въглища, само че не в България, а в САЩ. В други развити страни при подобни забрани се е подобрило качеството на въздуха, което от своя страна е намалило смъртността от респираторни и кардиологични причини.

Мерките за ограничаване на замърсяването с ФПЧ подобряват продължителността и качеството на живота, намаляват смъртността от респираторни причини и заболяваемостта от ХОББ.

Преминаването към алтернативни и екологични източници на енергия, както в домакинствата, така и в промишлеността и транспорта,би имало и благоприятен ефект и върху глобалното затопляне.

Няма как да не обобщим, че е важно да търсите градове или населени места, в които въздухът е чист.

Град Сандански, освен с чистия си въздух, може да Ви впечатли и с това, че е изключително живописен, чийто чар се подсилва от дружелюбния климат, природните и културни забележителности.

Археологическият музей в града разполага с една от най-богатите сбирки в страната. Той е изграден върху древна базилика и притежава артефакти от много епохи.

В съседство са градовете – Благоевград, Разлог и Мелник, където бихте могли да опитате знаменитото местно вино или пък да се насладите на възрожденската архитектура.

Наблизо е и Петрич и известната местност Рупите. Оттук могат да се предприемат излети и пътувания до Самуиловата крепост, до хижите “Беговица” и “Яне Сандански”, до местността Попина Лъка.

Добри възможности за разходка предлага и огромният зелен пояс от 1500 дка по склоновете на Санданска Бистрица, намиращ се в източната част на града.

Източник: Credoweb.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041