Sandanski1.com

ООН: Само 3.8 млн. ще са българите през 2100 г. ООН: Само 3.8 млн. ще са българите през 2100 г.

Из историята на Сандански. Учителската стачка през 2007 годинаВИДЕО. Из историята на Сандански. Учителската стачка през 2007 година

Държавната администрация хем расте, хем богатее Държавната администрация хем расте, хем богатее

Смартфоните: Samsung доминира в Източна Европа, следван от Huawei и Apple

11 Feb 2018 :: Sandanski1.com

В Централна Европа само 15% от продажбите са на устройства с цена над 600 долара

Източна Европа класацията на най-големите производители на смартфони е подобна на тази в останалите региони - Samsung е най-големият играч с пазарен около 30%, Huawei следва като втори най-голям играч, и трети е Apple.

Това, което е интересно, и е разликата между пазари като Централна и Западна Европа, не е единствено класирането, но също и комбинацията от различните ценови точки.

В Западна Европа 42% от всички продажби на смартфони са на устройства от висок клас или устройства от ултрависок клас, тоест устройства, струващи над 800 долара. Свързано е с желанието и после със способността на потребителите да си позволят по-скъпи устройства. Също в някои случаи е свързано със субсидиите от операторите, но много повече се дължи на начина, по който е структуриран пазарът и какво желаят потребителите.

Този извод направи в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Франсиско Джеронимо, Research Director, European Consumer Wireless and Mobile Communications в IDC.

Във Великобритания, един от най-големите пазари в Западна Европа, потребителите са склонни да купуват устройствата си чрез абонаменти, тоест за 24 месеца те изплащат определена сума за устройството си. И всичко е включено в покупката – мобилните данни, съобщения и обаждания.

На пазари, в които потребителите са склонни да предпочитат отложено разплащане или договор, те обикновено купуват по-скъпи устройства. В крайна сметка те не плащат първоначалните 1000 долара на телефон. Те плащат 40-60-70 долара за устройство с включително обаждания, интернет и съобщения - за 24 месеца.

В други страни операторите се концентрират повече в предлащане. Тоест, потребителите трябва да платят устройството в началото. Което значи, че трябва да платят 1000 или 700 долара на устройство.

А в много страни потребителите не могат да си позволят такава цена за смартфон. В много случаи това е по-висока сума, отколкото е заплатата им за месеца, поясни Джеронимо.

„Там, където виждаме по-високо разграничение между средната заплата сред различните страни, там виждаме най-високото разграничение между най-скъпите устройства и ниския клас на пазара. В Централна Европа само 15% от продажбите са на устройства с цена над 600 долара. А в Западна Европа са 42%. Тоест - това е огромна разлика. Средните заплати в Западна Европа и в много западни страни са много по-високи от тези в Югоизточна или Централна Европа. Това е съществената разлика в крайна сметка между това, какво получават потребителите, и какво могат да си позволят, дори и да желаят по-скъпи устройства и по-добри смартфони“.

Затова и устройства като iPhone 6, iPhone 7 се представиха по-добре в Централна Европа, отколкото iPhone 7 или iPhone X, тъй като са много по-евтини, когато бяха представени. По думите на Джеронимо това е стратегия, която много играчи са склонни да прилагат – да предложат всички версии на по-ниски ценови точки, когато са напът да спрат производството на тези устройства или когато вече имат готови повече нови версии.

Какви са другите разлики в предпочитанията на потребителите и какви са тенденциите като цяло за 2018 г. на пазара вижте в целия видео материал.

investor.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3