Sandanski1.com

Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж, показва изследване

Освен Освен "мозъци", от България вече изтичат и "работни ръце"

За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване

България е с най-много програмистки в Европа

06 Mar 2018 :: Sandanski1.com

14% е разликата в заплащането между мъжете и жените у нас

България е с най-много програмистки в страните от Европа, стана ясно на конференция за 8-ми март на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ.

България е на първо място по брой на жени в IT-сектора, обяви зам.-министърът на социалната политика Росица Димитрова. По думите й 20,7 на сто от програмистите у нас са жени. За сравнение в Европа те са 16%. Делът им ще се увеличава, защото 30 на сто от завършващите са студентки. В ЕС са два пъти по-малко, посочи зам-министърът.

Разликата в заплащането за една и съща работа между жени и мъже в България е близо 14 на сто, заяви зам-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Най-големият проблем е на високите позиции, където мъжете трудно отстъпват директорски постове.

Едва една четвърт от работещите в транспорта са жени и това трябва да се променя, е убедена и еврокомисарят по правосъдието и равенството Вера Юрова, която поздрави форума на СТСБ. "Жените имат място в транспортния сектор и синдикатите трябва да се борят постоянно този процент да се променя. Вашият глас и вашата подкрепа на този процес е изключително важен", обяви президентът на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу.

България е на четвърто място в Европа по брой на жени в правителството, заяви председателят на СТСБ към КНСБ Екатерина Йорданова. Според европейската статистика 17 на сто от народните представители са от женски пол. Близо 30 на сто от общинските съветници в столица и половината от постоянните комисии в СО се управляват от „слабия пол“. "Това е добър пример на фона на останалите европейски държави, но все още трябва да се извърви дълъг път по равенството на половете и особено на заплащането", заяви Екатерина Йорданова, която е и вицепрезидент на европейската и световната транспортни федерации.

Синдикалисти вече ще бъдат преподаватели по равенство на половете. Това предвижда европейски проект за повече равенство на жените в транспортния сектор, който беше и темата на конференцията. Проектът създаде наръчник, който да служи на всички синдикалисти в транспорта като учебник за основните понятия в равенството на половете на работното им място.

На европейско ниво пък стартира кампания в училищата "Жените в транспорта - платформа на ЕС за промяна", която да обучава децата, че няма чисто мъжки и женски професии и всеки може да работи това, което иска, стана ясно на конференцията.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041