Sandanski1.com

ВНИМАНИЕ! Настъпва отоплителният сезон! Правила за безопасност ВНИМАНИЕ! Настъпва отоплителният сезон! Правила за безопасност

Сандански ликува! Кенгурото Кики е намерено!!! Сандански ликува! Кенгурото Кики е намерено!!!

ВИДЕО. Среща с Мартин Петров, този път след едногодишната му специализация в Япония ВИДЕО. Среща с Мартин Петров, този път след едногодишната му специализация в Япония

Само през 2017 броят на живеещите в Германия българи е нараснал с 45 000

12 Apr 2018 :: Sandanski1.com

В тази страна живеят 10,6 милиона чужденци

Броят на чужденците в Германия непрекъснато се увеличава и в момента възлиза на близо 10,6 милиона, предава БГНЕС. Само през миналата година ръстът е с около 600 000. От тях 439 000 са граждани на страни-членки на ЕС.

Според експертите от Статистическата служба, главната причина е притокът на хора от новите страни-членки на ЕС - като Полша, Румъния и България.

"Между 2007 и 2017 броят на гражданите на новите страни-членки на ЕС, живеещи в Германия, е скочил от 919 000 на 2,6 милиона", казват от Федералната статистическа служба. Само през 2017 броят на живеещите в Германия българи е нараснал с 45 000.

В момента близо половината от чужденците в Германия са граждани на държави извън ЕС. През 2017 в страната са пристигнали 61 000 сирийци, 17 000 иракчани и 9000 афганистанци – в сравнение с 2016 година броят на имигрантите от тези три страни рязко е спаднал.

Статистиката на Федералната статистическа служба обхваща само чужденците, които нямат германски паспорт. Българите с двойно гражданство - българско и германско - не попадат в нея.

Чужденците са важен елемент от трудовия пазар в страната. Германия дори пряко зависи от чуждестранните специалисти.

Видо Гайс от Института за германска икономика казва, че ръстът на заетостта през последните години би бил немислим без чужденците.

Изследване на института показва, че чужденците от държави-членки на ЕС великолепно се интегрират на германския трудов пазар, докато с останалите има сериозни проблеми.

Изследователите посочват, че по-високата квалификация на чужденците е положителен фактор за повишаването на трудовата заетост в Германия. В момента в страната спешно се търсят специалисти в областта на информатиката, математиката и природните науки, както и в медицинската сфера и в техническия бранш.

И обратно: при помощните дейности, за които не се изисква висока квалификация, кандидатите за работа в много случаи надвишават бройката свободни места.

В своя анализ Институтът на германската икономика посочва, че в Германия нуждата от квалифицирани кадри от чужбина и занапред ще бъде фактор на трудовия пазар.

Работните места за неквалифицирани и слабо квалифицирани хора могат да се запълват с ресурсите на вътрешния трудов пазар, както и от имигранти, приети в Германия по хуманитарни причини.

Видо Гайс смята, че страната трябва да положи повече усилия за привличане на млади хора от чужбина, които да завършат в Германия своето професионално или висше образование.

Такива хора с по-голяма вероятност ще останат да работят в страната, смята той и посочва, че по този начин Германия може отчасти да компенсира един свой дефицит - немския език, който далеч не е толкова разпространен, колкото английският.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041