Sandanski1.com

Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж, показва изследване

Освен Освен "мозъци", от България вече изтичат и "работни ръце"

За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване

Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите? Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите?

16 Apr 2018 :: Sandanski1.com

Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите?

Маринела Апостолова, от Сандански, изучава "Бизнес информатика", трети курс в УНСС. Въпросът си тя постави след публичната лекция на президента Румен Радев в Университета за национално и световно стопанство "Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи".

---

Здравейте, казвам се Маринела Апостолова и изучвам бизнес-информатика, трети курс. ЕЦБ е силно притеснена за влизането на България в Еврозоната. Според Вас ние готови ли сме за „Клуба на богатите“, трябва ли българският гражданин и данъкоплатец да се притеснява? Благодаря!

Румен Радев:
Със сигурност нашето бъдеще е в Еврозоната. Иначе и самият ЕС в дългосрочен план губи смисъл. Всички държави трябва да бъдат в Еврозоната. Въпросът е кога и с каква степен на готовност ние ще влезем там.

Ние и сега сме готови за Европейския валутен механизъм – имаме амбицията да подадем, както знаете, в най-скоро време молба за членство. Покрили сме строгите финансови изисквания за дефицит, за инфлация, за устойчивост на валутата и т.н. Самият факт, че ние вече 20 години сме във валутен борд е достатъчно основание да имаме убеденост.

Казахте „Клуба на богатите“ – решението не е политическо, не е на ЕК, решението за нашата готовност е на ЕЦБ, но винаги има и политически нюанс. Аз си спомням, когато миналата година се срещнахме с еврокомисаря Домбровскис, а малко след това и г-жа Меркел казаха едно и също нещо: вашият основен критерий трябва да бъде повишаване на доходите.

Индексът на реална конвергенция е изключително нисък и това смущава нашите партньори. В последните изследвания на Евростат, които излязоха, ние сме, ако не се лъжа, 48 процента.

Това е, което притеснява всички. И според мен усилията трябва да отиват не толкова за борба навън и за политическо лобиране, а за силна икономическа и социална политика, така че да достигнем този индекс на конвергенция.

Освен това, когато имаме предвид всички икономически кризи, които се развихриха особено в определени държави в Еврозоната, ние трябва да си направим един много ясен план кога какво ще постигаме и ясен анализ и оценка на риска. Без тях – само така да пледираме за членство, ще бъде леко рисковано.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041