Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Горанов е против по-ниски данъци. Прогнозира дори нужда ДДС да стане 24%, а данък печалба - 18% Горанов е против по-ниски данъци. Прогнозира дори нужда ДДС да стане 24%, а данък печалба - 18%

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Съмнения за чума по дребните преживни животни - и в Област Благоевград

27 Jul 2018 :: Sandanski1.com

...

Два животновъдни обекта в Благоевградска област са под временна забрана за излизане и паша на овцете заради съмнения за чума по дребните преживни животни. Мярката е по-скоро превантивна, заяви пред БНР д-р Атанас Григоров, началник на отдел "Здравеопазване на животните" от Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните.


При най-малки съмнения веднага взимаме проби и ги изпращаме в централната лаборатория. Правим принудителните мерки - възбрана на животновъдния обект, да не излизат на паша животните, докато не излязат резултатите. Имаме такива забрани, но това са превантивни мерки. В момента са на две места - до с. Места, с. Филипово има един обект, откъдето сме пратили проби, и в Мусомище - Гоце Делчев, откъдето също сме изпратили проби и чакаме резултат, каза той.


В момента се изпълнява държавната профилактична програма и това благоприятства ранното откриване на чумата по овцете и козите.


Междувременно земеделският министър Румен Порожанов заяви, цитиран от Нюз.бг., че все още не е ясно откъде е дошъл източникът на инфекцията в Странджа. По думите му действията на БАБХ са адекватни и незабавни. Стопаните обаче не са спазили изискванията."Предстои да се направи филогенетичен анализ на причинителя, който ще хвърли по-голяма светлина по въпроса. Налице е неспазване на мерките за биосигурност в животновъдните обекти от страна на собствениците", посочи Порожанов. Той допълни, че политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасните вирусни заболявания по животните, каквато е чумата.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041