Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Четирима убийци осъдиха България заради лоши условия в затвора

06 Aug 2018 :: Sandanski1.com

С изключение на Стоян Петров всички са поискали от Европейския съд по правата на човека обезщетение от 10 хил. евро за лошите условия в затвора

Четирима убийци осъдиха България заради лоши условия в затвора© Красимир Юскеселиев, Дневник/Wikimedia Commons

Четирима затворници, осъдени за едни от най-тежките убийства в България през последните години, са осъдили държавата в Страсбург заради лошите условия в затвора, информира специализираният сайт news.lex.bg.

Става дума за Лазар Колев - осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Белнейски; Йордан Петров, станал известен като Кумановския убиец, също излежаващ доживотна присъда; Илиан Михайлов, който ще е в затвора до смъртта си заради подбудителство към убийството на втория съпруг на майка му, както и Стоян Петров, осъден на 20 години затвор за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.

С изключение на Стоян Петров всички са поискали от Европейския съд по правата на човека обезщетение от 10 хил. евро за лошите условия в затвора. Стоян Петров е искал съдът само да установи, че има нарушение, и не е искал обезщетение. На останалите съдът в Страсбург е присъдил: 4000 евро на Михайлов и по 3000 евро на останалите двама.

Четиримата имат сходни оплаквания и затова ЕСПЧ ги е разгледал заедно и се е произнесъл с общо решение.

Осъденият за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски Лазар Колев сочи, че е държан в постоянно заключена килия в затвора в Пазарджик, изолиран от останалите лишени от свобода. Било му е позволено да общува с други затворници само по време на единия час дневно, когато е извеждан за физически упражнения. Колев обяснява още, че в килията му, която е под 6 кв.м, няма течаща вода или тоалетна, хигиената е много лоша, защото е пълно с хлебарки и бълхи, а администрацията на затвора не е направила нищо, за да се отърве от тях. Тъй като в килията му няма маса, Колев се храни върху вестник, разстлан на леглото му. През цялото време е държан на изкуствена светлина, а температурата варирала от жега до студ според сезона.

Стоян Петров, който излежава 20-годишна присъда като извършител на убийството на шефа на фирма "Гранити" Стоян Стоянов, пък е разказал, че от юли 2011 г. до юли 2016 г. е бил поставен в пълна изолация в Бургаския затвор - без течаща вода и тоалетна, вместо която е трябвало да използва кофа. Той е посочил, че се е хранил върху стол, килията му е била пълна с плъхове и хлебарки, които често изяждали храната му. Той също се оплаква от температурата и светлината, както и от това, че крушката е била светната през цялата нощ.

Илиан Михайлов, осъден на доживотен затвор за това, че с майка му са планирали убийството на втория ѝ съпруг - русенския бизнесмен Иван Шишков, има сходни оплаквания. Неговата окончателна присъда е от 2005 г., но той се оплаква от условията, при които я изтърпява от юли 2007 г., когато е бил прехвърлен в Пловдивския затвор. Също като останалите Михайлов не е имал тоалетна и течаща вода в килията си и е използвал кофа. Килията му е била изключително влажна, а заради разположените наблизо канали е била изпълнена с отвратителна миризма. Освен това през зимата изключвали отоплението в 18 ч. Той е излежавал присъдата си при специален режим до 2011 г. Тогава режимът на изтърпяване на наказанието му е заменен със строг, но според него условията не се променили и е напускал килията си само с белезници.

Йордан Петров, първоначално осъден на доживотен затвор без право на замяна заради убийството на Стефан Костадинов, жена му Мария и брат ѝ Ян Мюзик през юли 2000 г., води дело в Страсбург не за първи път. По негова жалба държавата вече веднъж беше осъдена. Така присъдата му вече е доживотен затвор, като съдът отмени най-тежкото наказание.

В новата си жалба до Страсбург той се оплаква от специалния режим, при който лежи в затвора във Варна от 2012 г. Само година по-рано с друг затворник направиха неуспешен опит да избягат.

Петров сочи, че е изолиран от останалия свят в постоянно заключена килия. Не е бил включван в никакви колективни занимания и му е отказван контакт с лишени от свобода с по-лека присъда от доживотен затвор. Винаги, когато е извеждан, е бил с белезници. Властите не са дали задоволително обяснение защо продължава да изтърпява наказанието си при специален режим. За условията в затвора обяснява, че през август 2012 г. в килията му е била поставена тоалетна, но тя е на 45 см от леглото му и не е отделена по никакъв начин от останалото пространство. Така той имал натрапчивото усещане, че живее в тоалетната. И тъй като администрацията на затвора отказвала да му предостави четка и препарати за почистване на тоалетната, тя станала неизползваема. Килията била пълна с плъхове и хлебарки.

Като взема предвид натрупването на лоши условия и продължителния период, през който четиримата вече са лишени от свобода - между четири и десет години, съдът в Страсбург заявява, че "страданието и трудностите, претърпени от тях, надвишават неизбежното ниво на страдание, присъщо на лишаването от свобода, и са достатъчно сериозни, за да бъдат квалифицирани като нечовешко и унизително отношение".

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041