Sandanski1.com

ВИДЕО. 14 са вече животните в зоокъта към парк "Свети Врач" - град Сандански

http://sandanski1.com/news/data/upimages/jobs/m_manolov12.jpg Мая Манолова организира приемни в девет благоевградски общини

Фестивал на военни оркестри в град Сандански Фестивал на военни оркестри в град Сандански

Над 70% от разходите на фирмите са за поддръжка на работното място

08 Aug 2018 :: Sandanski1.com

Все повече дейности могат да бъдат извършвани без събран колектив и без значение дали един човек физически е в офис

Изключително перспективно направление за работодателите в България е адаптацията към нов модел на труда, при който хората се трудят не в колектив, а от дистанция. Това коментира Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът посочи, че в момента разходите на фирмите за поддръжка на работно място са огромни и на практика „изяждат“ ресурса за заплати.

„В момента в България, за съжаление, около 73% от разходите на работодателя са свързани с разходи по създаването и поддържането на работното място, оборудването му, транспорта на хората към работното място. Така едва 25-30% отиват за остойностяване на труда“, посочи Нейков.

Бъдещето на труда няма да бъде свързано само с класическия трудов договор и с класическото работно място. Ще означава много по-голяма свобода на работа и на плащане на хората, обобщи експретът.

Вече и в България започна да се променя моделът на труда, каза още Нейков. На първо място се изживява тезата, че възрастният работник е аутсайдер, вече възрастните работници се осмислят от работодателите като добра възможност. Второ, все повече видове работа може да се извършва по нов модел – не на големите колективи, а дистанционно чрез комуникация.

„Сега дигиталният свят навлезе скоростно в живота и все повече дейности могат да бъдат извършвани без събран колектив и без значение дали един човек физически е тук или е на хиляди километри. Работещите комуникират помежду си от разстояние и крайният продукт е налице“, посочи Иван Нейков.

Съществени са проблемите в България по отношение на професионалното ориентиране, коментира още Нейков.

"България е в последната десетина от държави, имащи истинско отношение към кариерното ориентиране”, каза Нейков. Като пример той посочи държавите от Г-20, които имат действащи системи за професионално ориентиране.

„Някои от тях действат повече от век. Може би именно затова са Г-20 – защото са разбрали, че когато намериш силните страни на един човек, той е много по-мотивиран да учи, да работи и да инвестира в себе си в онази дейност, която му е присъща“.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041