Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Да бъдем приятели – благотворителен концерт в ДГ "Пролет"

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

Всеки ден на пътя има по един пострадал ученик Всеки ден на пътя има по един пострадал ученик

12 Sep 2018 :: Sandanski1.com

През последните 5 години на пътя са станали близо 10 000 инцидента, като тези на пешеходни пътеки са около 20% от тях

През 2017 година 348 са ранените пешеходци в ученическа възраст между 6 и 17 години, сочат данни на на Министерство на Вътрешните работи.

Това означава, че у нас всеки ден на пътя има пострадал по един ученик.

Общият брой произшествия с пешеходци в България е 1847, това са 26.8% от всички пътнотранспортни произшествия в страната с пострадали, загинали и ранени.Статиката показва, че през последните 5 години на пътя са станали близо 10 000 инцидента, като тези на пешеходни пътеки са около 20% от тях.

Много от произшествията с пешеходци стават поради лоша видимост, несъобразена скорост или изненадваща поява на платното от страна на пресичащите.

Ето защо е важно пешеходците да пресичат само на пешеходни пътеки и указаните за това места.

По-голям е броят на инцидентите в светлата част на деня – 5085, докато в сумрак и тъмната част те са 980.

Най-много инциденти е имало в София – 913, следвана от Варна – 532, Пловдив – 511, Русе – 209 и Бургас – 206.

Сред общините, подкрепили инициативата са още Столична Община, Община Бургас, Община Варна, Община Сливен, Община Благоевград, Община Велико Търново, Община Стара Загора и Община Русе.

Кампанията "Убий скоростта, спаси дете" стартира за поредна 14-та година и има за цел да насочи вниманието на обществото, и в частност водачите на моторни превозни средства, към застрашителния брой пътни произшествия, чиито жертви са и деца.

Инициатор е радио FM+, с подкрепата на осем общини и със съдействието на Оргахим АД, Роберт Бош-България и OMV България.

Децата, като участници в пътното движение, са предимно пешеходци. Това налага непрекъснатото обучение и разяснение на правилата за движение и мерките за безопасност особено на децата в ученическа възраст.

Пресичането трябва да е на безопасни места, като пешеходни пътеки тип "зебра" (със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно или на място, далеч от паркирани автомобили.

В ефира на радио FM+, редица известни личности, сред които Теди Москов, Калин Врачански, Михаела Маринова, Ути Бъчваров, Юлиян Вергов, Георги Господинов, Хилда Казасян и други, ще призовават към толерантност на пътя.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041