Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Да бъдем приятели – благотворителен концерт в ДГ "Пролет"

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

Кресна грее в бяло, зелено и червено за 140-годишнината от Кресненско-Разлошкото въстание

04 Oct 2018 :: Sandanski1.com

===

Ако дойдете в Кресна на 5.10.2018 г. (петък), за тържественото честване на 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание, ще ви посрещне море от български знамена.

Всяка къща, всеки дом и всеки търговски обект в столицата на Въстанието е закичен като гиздав момък в бяло, зелено и червено.

В града отдавна се готвят за празника и инициативата на общинската администрация да дари български трибагреник на всяко семейство сега се отплаща стократно !

Общинският съвет и гражданите на община Кресна вече ще разполагат с модерна зала, в която да провеждат заседания и публични дискусии, но сякаш най-впечатляваща е монументалната живопис в предверието.

Авторът Борислав Божинов е вплел умело минало и настояще, представяйки сцени от Сътворението, през героите на Кресненско-Разложката епопея и до днес. В ляво, преди да се влезе в обновената зала "5 октомври", под прострените за благословия и благодат ръце на Бога запознатите ще открият фасадата на храм-паметник и костница "Св.Иван Рилски" в гр.Кресна, където се пазят костите на загинали български герои във войните от първата половина на XX век, а до него, лавров венец, който обкичва Вазовия стих: "Българио, за тебе те умряха...".

В дясно, преминаващите занапред общински съветници и граждани ще бъдат "зорко следени" от благия поглед на Началник щаба на Кресненско-Разложкото въстание, Димитър Попгеоргиев Беровски - приседнал нейде над поляните над Стара Кресна, втъкнал пищов и кама в пояса си, хванал с две ръце своята пушка огнебойка и вперил жаден поглед към свободното Отечество. И все пак, това което ще порази зрителя не е пъстротата на пейзажа и реализма на изображението доведено до фотографска прецизност, а униформата на войводата. От днес, само и единствено в Крена, историци, туристи и обикновени граждани ще могат да видят Димитър Беровски в харамийска носия, точно така, както изглежда от десетките портрети, които познаваме, неговият земляк от Берово, Дядо Ильо войвода !

Елате в Кресна на 5.10.2018 г., за да отпиете и глъдка бистра и студена, пиринска водица от новата чешма в центъра на града, направена специално за 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание и 40-годишнината от обявяването на Гара Пирин за град Кресна.

ПРОГРАМА НА ТЪРЖЕСТВАТА ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА 5 ОКТОМВРИ

07:30-11:00 часа
Празнична света литургия в храм-паметник и костница "Св. Иван Рилски", гр.Кресна, с участието на Неврокопския митрополит Серафим.
11:30-12:30 часа
Поднасяне на венци и откриване на паметна плоча в с.Стара Кресна, където е обявено Кресненско-Разложкото въстание
15:30-17:30 часа
Тържествена сесия на общинския съвет на община Кресна, посветена на 140-годишнината от избухването на Креснеско-Разложкото въстание.
18:30-18:45 часа
Заупокойна молитва за загиналите в Креснеско-Разложката епопея от 1878г., за свободата, вярата и Отечеството в костницата на Храм-паметник и костница „Св. Иван Рилски”, гр.Кресна.
19:00 часа
Тържествено отбелязване на 140-годишнината от избухването на Креснеско-Разложкото въстание в центъра на гр.Кресна. Факелно шествие; Приветствия; Рецитал с участието на Янко Лозанов; Празнична заря; Музикално-артистична програма с участието на Николина Чакърдъкова.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041