Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Да бъдем приятели – благотворителен концерт в ДГ "Пролет"

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

400 млн. лв. повече ще бъдат дадени догодина за системата на образованието

08 Oct 2018 :: Sandanski1.com

...

Минимум 400 млн. лв. повече ще бъдат дадени догодина за системата на образованието. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на конференция за проблемите пред висшето образование.


330 млн.лв. от средствата ще са за увеличение на учителските заплати, а 30 млн.лв. - за скок на възнагражденията и на непедагогическия персонал. Около 25 млн.лв. ще са за дейности по интереси, повече пари ще има за закуски за учениците.


40 млн.лв. допълнително ще получи и висшето образование. С парите ще се увеличи издръжката на обучението на студентите във всяко професионално направление, но те няма да са на каплак, а според комплексната оценка за качеството на въпросното направление. При някои направления като икономика, администрация и управление и туризъм ще бъде повишен с около 10% базовият норматив, от който зависи субсидията им. За други специалности, като "педагогика на обучението по..", подготвяща учители, пък се очаква държавата да отпуска трета стипендия, т.е обучението в тях да е изцяло безплатно.


Министър Вълчев обяви, че подкрепя предложението на Съвета на ректорите за налагане на мораториум за откриване на нови университети в страната, което ще внесе и като предложение за промени в закона за висшето образование. Идеята е занапред да не могат да се откриват нови вузове, нови филиали към тях и професионални направления, по които досега не са обучавали и които са несвойствени за тях.
Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041