Sandanski1.com

ВИДЕО. За бъдещия Клуб ЛИК в град Сандански ВИДЕО. За бъдещия Клуб ЛИК в град Сандански

Реставрация на православен храм ВИДЕО. Реставрация на православен храм "Свети Георги", град Сандански

ОФК Вихрен - град Сандански, организира футболен турнир за деца от пет възрастови групи ОФК "Вихрен" - град Сандански, организира футболен турнир за деца от пет възрастови групи

2200 българчета чакат да бъдат осиновени

08 Oct 2018 :: Sandanski1.com

...

2200 е броят на българчетата, които чакат да бъдат осиновени. Това показват данните на националния регистър. В него попадат малко над 1400 семейства, търсещи своето дете, съобщава БНТ.

Според експерти от Центъра за обществена подкрепа в Пловдив обаче сегашната нормативна рамка за тайната на осиновяването и на произхода от части нарушава правата на децата.

Преди 7 години Боряна Борисова от Пловдив среща своята малка дъщеря. Още в най-ранна възраст споделя с момиченцето, че то е осиновено.

Боряна Борисова: Моментът, в който детето трябва да разбере, че е предпочитано. Затова нека да няма тайна. Не бива човек да крие, за да може детето да чувства, че ти не го лъжеш по никакъв начин.

Според експерти смяната на името и подмяната на история и произход често оказват влияние върху децата. Темата е особено актуална, особено на прага на обсъждането на новата стратегия за детето 2019-2030 г.

Недка Петрова, директор на Комплекса за социални услуги на деца и семейства в Пловдив: Всеки човек има право да знае своя произход, да знае своята история, своята идентичност. Когато човек разбере на по-късна възраст, той започва да търси себе си, кой съм аз, особено в тийнейджърска възраст.

Положителна тенденция е, че в обществото все повече се говори на тема осиновяване. От началото на година екипите на комплекса за социални услуги в Пловдив са обучили 50 семейства кандидат-осиновители и са подкрепили 17 домакинства, вече осиновили дете.

Миглена Михтарска, психолог в Център за обществена подкрепа - Пловдив: Голяма част от страховете им са дали те самите биха могли да се справят като родители, дали ще се напаснат с детето, дали ще могат да отговорят на техните потребности, какво ще стане когато детето порасне и започне да задава въпроси.

Голяма част от вписаните в регистъра деца са на възраст над 10 години и със специфични потребности и заболявания. Това е една от причините международните осиновявания да са по-успешни, смятат специалистите.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041