Sandanski1.com

Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж, показва изследване

Освен Освен "мозъци", от България вече изтичат и "работни ръце"

За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване

През 2021 г. учителските заплати трябва да са увеличени двойно През 2021 г. учителските заплати трябва да са увеличени двойно

26 Oct 2018 :: Sandanski1.com

Допълнителни средства ще има за малките и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите специалисти

920 лв. минимална учителска заплата от 1 януари 2019 г. и 20% скок на възнагражденията в сектора - това е заложено в Бюджет 2019 г. за образование, съобщи пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Предстои подписване на анекс към колективния трудов договор, който ще регламентира конкретния механизъм. Най-вероятно той ще бъде 20% за всички", каза той и припомни, че в някои училища има по-високо заплащане, тъй като системата на делегирани бюджети регламентира известна степен на самостоятелност.

"Допълнителни средства имаме за малките и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите специалисти. Също така предоставихме допълнително средства за училищата и детските градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи, където трябва да се полагат много повече усилия, за да се осигури тяхното развитие", каза той.

След някои промени в разпределителната формула на системата за тази година по-малките училища в отдалечени населени места имат по-добро финансиране, според Вълчев.

"Доброто образование зависи от това дали ще имаме добри и мотивирани учители", отбеляза министърът и подчерта, че от тяхната работа зависи да имаме и добри специалисти в бъдеще.

Той коментира и приетото политическо решение за двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата на правителството, като те трябва да надминат средната за страната заплата: "През 2021 г. учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно. По тази идея продължава да се работи усилено. Необходимо е учителската заплата да бъде над средната за страната, дори 120% над средната за страната. След двойното увеличение през 2021 г. очакваме дори тя да бъде 125% от средната за страната. Това, което можем да кажем за тази година е, че тя за пръв път от много години, от десетилетия, ще надвиши средната за страната. По-точно следващата година, когато бъде реализирано това увеличение. Имаме близо 450 млн. лв. ръст на средствата за образование, от които над 400 млн. за предучилищното и училищно образование, нещо което нямаме като аналог в предходните години, освен миналата година и тази."

Министърът на образованието коментира и възрастовата структура при учителите. Както и в друго сфери, така и в образованието, почти половината от заетите са до 10 години от пенсионната възраст, недостиг на работещи учители ще има в следващите десетилетия. Затова е ключово да не се допусне нито едно дете да отпадне от системата на образованието, както и да се съобрази профилът на професионалното и висше образование с пазара на труда.

Заплатата в днешно време е най-важният фактор за младия човек да се включи в учителска професия, затова е важно тя да бъде над средната за страната, дори 120% над средната, подчерта Вълчев.

Той допълни, че задачата на родителите е да възпитават децата си в уважение към учителите, за да се върне доверието към тях.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041