Sandanski1.com

Община Сандански - с богата празнична програма през декември Община Сандански - с богата празнична програма през декември

Археологически музей - Сандански, ще организира предколедни работилнички, с участието на деца и младежи от Община Сандански Археологически музей - Сандански, ще организира предколедни работилнички, с участието на деца и младежи от Община Сандански

Имоти в Сандански купуват основно българи. Цел - за собствено ползване. Цените и пазарът стагнират Имоти в Сандански купуват основно българи. Цел - за собствено ползване. Цените и пазарът стагнират

400 000 души полагат нощен труд у нас, минималната ставка за час е 25 стотинки

30 Oct 2018 :: Sandanski1.com

...

Нощният труд е вреден и трябва да бъде ограничен. Около това мнение се обединиха синдикати, работодатели и представители на правителството, предаде Би Ти Ви. Синдикатите настояват до нощни смени да се прибягва само в краен случай и да има адекватно заплащане за работните часове нощем.

Цената на нощния труд у нас не е променяна повече от 10 години. В момента минималната ставка за час е 25 стотинки – или 1.75 лева за 7-часова нощна смяна. По данни на КТ „Подкрепа” нощен труд полагат около 400 хиляди души. Затова синдикатът предлага ставката да е половин процент от минималната или пък от основната заплата на служителя. Ако това стане, час нощен труд би струвал минимум 2.55 лева.

Според бизнеса обаче ставката трябва да е различна за всеки отрасъл. Теодора Николова е диспечер в таксиметрова компания и на смяна отговаря средно на 3500 обаждания. Предпочела да работи през нощта, защото синът й бил в първи клас. „Качих се за малко и останах 15 години. През деня нещата са малко по-плавни. Има си пикови часове, преодоляват се, докато нощно време цялата работа е концентрирана в един период от време, наведнъж”, обяснява Теодора Николова.

Световната здравна организация препоръчва да се ограничава нощният труд, защото е вреден. Изследвания доказват, че когато човек системно работи нощем, той остарява с 6.5 години по-рано. „Той разбива биологичния и социалния им живот. Ние много се грижим за инвеститора, за неговите машини, за неговите технологии, но нищо не се експлоатира толкова безпощадно, колкото човешкия труд. Обаче е евтин”, каза Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.

Според бизнеса ставките за нощен труд са договорени по отрасли и са над минимума от 25 стотинки за час. Работодателите са съгласни, че нощният труд трябва да се ограничи, но тарифата според тях, не трябва да се обвързва с минималната или основната заплата. „Има специфика по отраслите и е меко казано глупаво да се напъваме и да се караме за някакъв показател, който да е общ за цялата страна”, коментира Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал.

А колко трябва се плаща нощния труд Теодора не може да прецени. „Не мога да коментирам нещо, което няма себестойност. Нощният сън няма с какво да се замени”, категорична е Теодора.

Социалното министерство също прави анализ, а разговорите за новите правила, при които ще се полага нощен труд, предстоят.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041