Sandanski1.com

ВИДЕО. Първи ден на учебната 2019-2020 година. ПГ Яне Сандански ВИДЕО. Първи ден на учебната 2019-2020 година. ПГ "Яне Сандански"

 РЗС, Воля и Атака от Община Сандански регистрираха коалиция за участие в Местни избори 2019 РЗС, "Воля" и "Атака" от Община Сандански - в коалиция за участие в Местни избори 2019

Част от учителите у нас работят извънредно 60 часа месечно, без заплащане Част от учителите у нас работят извънредно и безплатно 60 часа месечно, твърдят синдикатите

На 7 ноември стартира конкурсът за безплатен интернет WiFi4EU

01 Nov 2018 :: Sandanski1.com

229 български общини са се регистрирали за участие

На 7 ноември (сряда), от 14:00 ч. българско време, ще бъде отворен конкурсът по инициативата на Европейската комисия за безплатен публичен интернет WiFi4EU. 229 български общини са се регистрирали за участие.

В деня на конкурса представителите на местните власти, които вече са подали необходимите документи, следва само да натиснат бутона за кандидатстване.

Останалите 36 общини имат време до 7 ноември да направят своята регистрация и да се включат в надпреварата за ваучери в размер на 15 хил. евро за осигуряване на безплатна, високоскоростна WiFi връзка в центровете на обществения живот на съответната община.

“Нашият екип е в постоянна връзка с местните власти, за да осигури пълна информираност за процедурата за кандидатстване. Още веднъж се обръщам към общините да бъдат активни в началния час на обявяване на конкурса, тъй като принципът, по който участниците ще бъдат избирани е „първи кандидатствал, първи получил“, коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той добави, че интернет свързаността е от решаващо значение за икономическото развитие на малките населени места. Министър Желязков подчерта, че високоскоростният интернет осигурява лесен достъп до здравни, образователни, финансови и административни услуги без да се налага хората от малките селища да пътуват до големите градове.

„В същото време, интернет свързаността ще направи малките селища атрактивни за инвеститори и туристи, защото местните общности ще могат да покажат своя потенциал в световната мрежа“, каза още министърът.

Инициативата на ЕК за безплатен публичен интернет е с бюджет 120 млн. евро до края на 2019 г. Средствата ще бъдат отпуснати директно на местните власти. Между 6 000 и 8 000 общини в ЕС ще получат ваучери за осигуряване на безплатен високоскоростен интернет на обществени места. В рамките на предстоящия конкурс ще бъдат определени 2800 участници за финансиране.

Общините ще могат да използват ваучерите за купуване и инсталиране на оборудване или подобряване на вече съществуваща мрежа за безжична интернет връзка в центрове на местния обществен живот. Местните власти трябва да гарантират, че имат възможност да поддържат мрежата и да плащат съответните такси в рамките на минимум 3 години.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041