Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Горанов: Бизнесът трябва да свикне да плаща по-високи заплати

01 Nov 2018 :: Sandanski1.com

Той обясни, че е дошло време за повишаване на максималния осигурителен доход, тъй като той не е повишаван вече няколко години

Бизнесът трябва да свикне, тъй като е принуден от пазара, че ако искат да запазят хората в България, цената на труда ще бъде по-висока от калкулираното от тях.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю за bTV, като коментира критиките от страна на работодателските организации, че максималният осигурителен доход ще се повиши през следващата година до 3000 лв.

Според Горанов бизнесът трябва да започне да увеличава ефективността си, за да може да дава по-високи заплати.

„През последните години много хора, които вече могат да продават свободно своят труд в ЕС, отидоха да работят навън. Конкурентното предимство на българския бизнес не трябва да е само за сметка на цената на труда. Ако пренебрегнеш фактора труд – го губиш“, каза финансовият министър.

Той обясни, че е дошло време за повишаване на максималния осигурителен доход, тъй като той не е повишаван вече няколко години, а средният осигурителен доход и минималната работна заплата се вдигат с всяка следваща година.

„Максималният осигурителен доход нараства с 15% от следващата година, но той не е увеличаван от 2016 г. За сравнение компенсация за един зает е нараснала с 29%, а МРЗ с 30%. Тоест пропорцията между максималния и минималния осигурителни доходи е нарушена“, каза Горанов.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041