Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Горанов е против по-ниски данъци. Прогнозира дори нужда ДДС да стане 24%, а данък печалба - 18% Горанов е против по-ниски данъци. Прогнозира дори нужда ДДС да стане 24%, а данък печалба - 18%

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Отпадна и последната възможност за атака в съда на трасето на “Струма” през Кресненското дефиле

05 Nov 2018 :: Sandanski1.com

Срещу това трасе се обявиха редица неправителствени организации. Те предлагат целият път да се изнесе източно от дефилето, а сегашният да остане локален

Петчленен състав на Върховния административен съд отхвърли окончателно възможността да се обжалва по съдебен път екооценката за изграждането на т.нар. източен обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, се разбра от определение на съда.

Магистратите са отказали да разгледат касационната жалба, която иска сезиране на Конституционния съд за установяване на противоречие на разпоредбите на предишна инстанция със Закона за опазване на околната среда и конституцията.

Става дума за решение на Върховния административен съд от 23 май, с което се атакува решение на министъра на околната среда и водите Нено Димов от октомври миналата година да подкрепи предложението на Висшия експертен екологичен съвет участъкът от магистрала “Струма” между Крупник и Кресна да се строи по т.нар. източен вариант, пише Дневник.

Той предвижда трафикът да се раздели на две части – в посока Гърция през съществуващия сега път през дефилето, а в посока София – по нов път източно от дефилето.

Срещу това трасе се обявиха редица неправителствени организации. Те предлагат целият път да се изнесе източно от дефилето, а сегашният да остане локален. От коалиция “За да остане природа в България” определят като катастрофа предпочитания от МОСВ проект.

Определението на петчленния състав на ВАС не подлежи на обжалване.

Съдебният състав се мотивира, че окончателни са решенията на първоинстанционния съд по жалби срещу решения на министъра на околната среда и водите по инвестиционни предложения, които са определени като обекти с национално значение с акт на Министерския съвет и са обекти със стратегическа важност. В случая – казва съдът, са налице и трите предпоставки според чл. 99, ал. 7 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), поради което и решението на тричленен състав на ВАС като окончателно не подлежи на касационно обжалване.

Що се отнася до другото искане на жалбоподателите – да бъде спряно производството и съдът да се обърне към Конституционния съд за тълкуване дали противоречи на Конституцията промяната в ЗООС, според която екооценките се обжалват само на една инстанция, съдебният състав намира, че недопустимостта на касационната жалба прави невъзможна и проверката за конституционосъобразност на визираната разпоредба. “За да извърши касационната инстанция преценка за това дали е налице касационното основание чл. 209, т.3 от АПК и да осъществи касационна проверка на оспореното решение, е необходимо касационната жалба да е допустима”, казва съдът.

Както е известно, изграждането на автомагистрала “Струма” е разделено на четири лота. До момента готови са лот 1 – от Долна Диканя до Дупница; лот 2 – от Дупница до Благоевград, и лот 4 – от Сандански до пресичането на гръцката граница при Кулата.

Оставащият лот 3 е най-сложен за реализация както от екологична, така и от чисто техническа гледна точка, тъй като в района има свлачища и срутища, а зоната е с висок сеизмичен риск. В същото време пускането на участъка е ключово, тъй като за периода 2012 – 2016 г. в Кресненския пролом са станали 270 тежки катастрофи с 25 жертви и 119 ранени.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041