Sandanski1.com

Общественият съвет по спорт има днес среща с кмета Атанас Стоянов и председателя на ПК по спорт при ОбС Кирил Ханджийски

Πoвeчe пapи в Eвpoпa тeĸaт oт Изтoĸ нa Зaпaд, a нe oбpaтнo Πoвeчe пapи в Eвpoпa тeĸaт oт Изтoĸ нa Зaпaд, a нe oбpaтнo. Koxeзиoннaтa пoлитиĸa нa EC нe e блaгoтвopитeлнocт

Имоти в Сандански купуват основно българи. Цел - за собствено ползване. Цените и пазарът стагнират Имоти в Сандански купуват основно българи. Цел - за собствено ползване. Цените и пазарът стагнират

Минималните и максималните осигуровки се повишават от 2019 г.

29 Nov 2018 :: Sandanski1.com

Дефицитът в бюджета за пенсии ще е 3.7 млрд. лв., а всички обезщетения остават замразени

По-висок минимален и максимален осигурителен доход, таван за всички пенсии и замразени обезщетения - това е бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2019 г., който иначе управляващите провъзгласиха за най-социалния досега. Законът бе гласуван окончателно в среднощен маратон във вторник и сряда, а опозиционните партии се надпреварваха да предлагат баснословни увеличения, за които всички знаят, че не са реалистични.

От 1 юли 2019 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 219.43 лв. (207.60 лв. дотогава). От същата дата всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5.7%. До 1 юли таванът на пенсиите ще бъде 910 лв., включително за новите пенсионери, за които до влизането в сила на този закон се предвиждаше да няма ограничение. От 1 юли максималната пенсия става 1200 лв. и занапред ще бъде 40% от максималния осигурителен доход (при 35% сега). Средната пенсия ще бъде 386.2 лв.

Минималното дневно обезщетение за безработица остава 9 лв., а максималното - 74.29 лв. За втората година от отпуска за отглеждане на дете до 2 г. майките ще получават по 380 лв. месечно, като задържането на това обезщетение се третира от управляващите като мярка срещу кризата за кадри на пазара на труда. Еднократната помощ при смърт на осигурено лице остава 540 лв. Промени в условията за отпускане на обезщетенията няма, като болничният остава през първите три дни за сметка на работодателя, а от четвъртия нататък го поема НОИ.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се се вдига на 560 лв. - закономерна промяна заради минималната заплата. Кабинетът искаше толкова да стане и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, но както обикновено парламентът ревизира сумата надолу и в крайна сметка минималните осигуровки за тези категории догодина ще се правят върху 400 лв. (при 350 лв. сега). Това е запазена кауза за ДПС заради техния електорат, но тази година със същото предложение ги изпревариха депутатките от ГЕРБ Десислава Танева и Ирена Димова. Голямата новина в този бюджет е ударното увеличение на максималния осигурителен доход - от 2600 лв., колкото трябваше да остане до края на мандата на ГЕРБ, на 3000 лв. Извън долната и горната граница промени в осигурителната тежест няма да има, нито в съотношението, в което осигуровките се делят между осигурен и работодател.

Партиите хвърлиха много енергия в дебата, но разумните предложения бяха малко и мнозинството ги отхвърли на инат. ДПС например предложи индексацията да се изтегли за 1 април 2019 г., за да позволи поне глътка въздух след зимата. Това щеше да струва само 138 млн. лв., но не беше прието. Почти цялата опозиция се упражни върху минималната пенсия, предлагайки да се вдигне до 300 лв. Съвсем разнопосочни бяха идеите за максималния осигурителен доход. Хасан Адемов защити предложението си той да остане замразен на 2600 лв. с думите, че трябва да има предвидимост, прозрачност и сериозните фирми да не бъдат излъгани. БСП пък се възмути защо се вдига само до 3000 лв., а не до 3900.

Заради изненадата с максималния осигурителен доход Драгомир Стойнев (БСП) нарече ГЕРБ страхливци, защото не си казали на изборите, че ще вдигат високите осигуровки. Управляващите се засегнаха и в последните часове на заседанието във вторник дебатът прерасна в скандал кой кого обижда и защо Цвета Караянчева не дава думата на левите. Заради отнетата дума ГЕРБ бяха още веднъж наречени страхливци и от Корнелия Нинова, а на втория опит БСП успя да прекрати заседанието, преди то да прелее в новия ден.

В сряда споровете бяха подновени с нова сила, а ред да обижда дойде за ГЕРБ. На искането на БСП да се преизчислят всички пенсии управляващите извадиха любимия си коз. "Когато управлявахте и имахте възможност да напишете бюджет 2014, какво направихте, уважаеми колеги от ляво?! Увеличихте минималната пенсия с 4.50 лв. Защо, когато управлявахте, не предложихте преизчисляване на всички пенсии? Защото знаем, че сте царе на популизма, на фалитите и на дефицитите, но недейте да заблуждавате българските граждани, че могат да се харчат повече средства, отколкото има", възмути се Светлана Ангелова. Належащият дебат как възрастните хора ще посрещнат ценовата буря тази зима обаче не се състоя.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041