Sandanski1.com

ВИДЕО. 14 са вече животните в зоокъта към парк "Свети Врач" - град Сандански

http://sandanski1.com/news/data/upimages/jobs/m_manolov12.jpg Мая Манолова организира приемни в девет благоевградски общини

Фестивал на военни оркестри в град Сандански Фестивал на военни оркестри в град Сандански

Българските ученици са сред първенците по отсъствия

16 Dec 2018 :: Sandanski1.com

За 3 г. бягствата от час у нас са се повишили с 20% и това съществено се отразява на знанията, сочат данни от PISA

Близо 45% от родните ученици са пропуснали поне 1 ден в училище в 2-те седмици, предхождащи изследването PISA.

Отсъствията и бягствата от час са сериозен проблем за българските училища - България е на 8-о място по отсъствия от училище от 58 държави, като страната ни се отличава и по силното влияние на този проблем върху качеството на обучението. Това е един от изводите в допълнителните анализи, съпътстващи престижното международно изследване на грамотността PISA 2015. Това остават и най-актуалните данни към момента в очакване на доклада за проведеното тази година ново проучване PISA 2018.

Както "Сега" е писал многократно, 15-годишните ученици у нас твърдо държат последните места в ЕС по резултати. 41% от деветокласниците ни са функционално неграмотни и нямат елементарни четивни умения, 42% са под критичния минимум знания и умения по математика, а 37.9% са с драстични пропуски в подготовката по природни науки. Освен да измерва грамотността обаче, PISA изследва и факторите, които влияят върху представянето на младежите.

44.7% от децата в девети клас у нас са пропуснали поне един цял ден от училище в двете седмици, предшестващи провеждането на PISA. От тях 31.2% са отсъствали един или два дни, 6.1% - 3 или 4 дни, а 7.4% - повече от 5 дни. С този резултат България се нарежда на осмо място сред изследваните държави. В групата на страните, за които отсъствията представляват сериозен проблем за образователната система, са още Черна гора, Италия, Уругвай, Доминиканската република, Словакия, Бразилия, Турция, Колумбия и Катар. При тях над 40% от учениците са заявили, че са пропуснали поне един ден от училище през последните две седмици преди проучването. Особено тревожно у нас е това, че за три години - в периода от PISA 2012 до PISA 2015, целодневните отсъствия в българските училища са нараснали с 20%.

В анализа на данните се отбелязва, че в пет страни: България, Франция, Италия, Словения и Уругвай, отсъствията са значително по-голям проблем в училищата с ученици в неравностойно положение. В тези страни отсъствията в школата, в които преобладават младежи с неблагоприятно социално-икономическо положение, са с 14% до 15% повече, отколкото в останалите учебни заведения. Пресметнато е, че такъв висок процент бягства води до понижение на резултатите по природни науки с 15 до 20 точки.

Подобни са данните за учениците, които са пропуснали някои учебни часове в предходните за провеждането на PISA две седмици. 47.5% от българските ученици признават, че са избягали от час в двуседмичния период, предхождащ PISA, като в България разликата между училищата с ученици от по-неблагоприятна и по-благоприятна социокултурна среда е най-голяма от всички участващи в PISA страни - 21.5%. Ако тези ученици бяха посещавали всички часове, резултатите по природни науки за България вероятно щяха да бъдат с 43 точки повече или с 23 точки повече, ако се отчетат социално-икономическите и културните различия на учениците, според проучване, направено в България.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041