Sandanski1.com

ВИДЕО. 14 са вече животните в зоокъта към парк "Свети Врач" - град Сандански

ВИДЕО. Тържествена заря-проверка в чест на 90-годишнината на град Сандански ВИДЕО. Тържествена заря-проверка в чест на 90-годишнината на град Сандански

Къде са туристите? Незапомнен срив на туризма в началото на сезона Къде са туристите? Незапомнен срив на туризма в началото на сезона - цели 15%, за някои пазари дори 20%

sCOOL Media - национална платформа за ученици-репортери

03 Feb 2019 :: Sandanski1.com

Младата медия стартира с темата за края на светa

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ-България) обявява новата си инициатива - sCOOL Media (Скуул медия) национална платформа за ученическа журналистика.

Двуезичният сайт scoolmedia.com ще се превърне в място, на което ще бъдат публикувани едни от най-качествените журналистически материали, създадени от ученици от гимназиалния курс (8-12 клас).

sCOOL Media си поставя за цел да предостави национална видимост на най-добрите материали, създадени от ученици, така че младите журналисти от цяла България да могат да влязат във връзка помежду си и да достигнат национална аудитория, посочи Иван Радев от АЕЖ-България.

Платформата sCOOL Media е отворена за всеки български ученик от 8 до 12 клас, който създаде достатъчно добър материал. Работата на авторите ще бъде разглеждана от опитен редакторски екип, който ще предлага обратна връзка и ще преценява дали материалът може да бъде публикуван.

Всеки месец ще бъдат избирани автор и материал на месеца, а в края на учебната година ще бъдат наградени най-добрите млади журналисти. Голямата награда ще бъде летен лагер с вдъхновяващи лектори от САЩ и България, който ще се състои през юли.

Днес, 1 февруари, са публикувани първите ученически материали, на тема “края на света”. Неотдавна в редица медии се появи информация, че краят на света ще настъпи именно на 1 февруари 2019, когато - твърдяха те - според “изтекла информация от НАСА” астероид ще удари Земята.

Решихме да поканим ученици да влязат в ролята на репортери и да си представят, че отразяват Апокалипсиса. Избрахме темата съвсем съзнателно, тъй като е свързана с феномена “фалшиви новини”.

“Получихме над 30 ученически материала, сред които има много добри попадения. Освен текстове, получихме няколко видео записа и дори един подкаст. Впечатли ни оригиналният подход на учениците и професионализма, с който бяха подходили. Щастливи сме, че част от материалите са плод на екипна работа, както и на сътрудничество с учител. Бихме искали да насърчаваме учениците да търсят подкрепа и да работят с връстници и учители, да се сработват, за да постигат по-добри резултати,” каза Радев.

Платформата е част от проекта „Медийна грамотност в класната стая“, който се осъществява от АЕЖ-България в партньорство с Българо-американска комисия за образователен обмен “Фулбрайт” и Фондация “Америка за България”.

А наградите за участниците са осигурени от издателство “Сиела”.
Стартът на sCOOL Mеdia e част от дните на медийна грамотност, организирани от Коалиция за медийна грамотност в образованието, част от която е АЕЖ-България.

Повече на gramoten.li

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041