Sandanski1.com

ВИДЕО. 14 са вече животните в зоокъта към парк "Свети Врач" - град Сандански

ВИДЕО. Тържествена заря-проверка в чест на 90-годишнината на град Сандански ВИДЕО. Тържествена заря-проверка в чест на 90-годишнината на град Сандански

Къде са туристите? Незапомнен срив на туризма в началото на сезона Къде са туристите? Незапомнен срив на туризма в началото на сезона - цели 15%, за някои пазари дори 20%

Подготвя се нова национална програма, подкрепяща донорството

08 Feb 2019 :: Sandanski1.com

Със специална карта ще се удостоверява желанието ни да дарим органите си

Здравното министерство разработва национална програма в подкрепа на донорството. Част от нея е въвеждането и разпространението на така наречената донорска карта, съобщи bTV.

Там всеки ще може да запише, че е съгласен да стане донор. Принципът на донорството у нас обаче не се променя. Законът приема, че човек е съгласен да стане донор, ако не е изразил позицията си писмено. Чакащите за трансплантация у нас са над 1000 души. Близо 3000 пък са изразили желанието си да не бъдат донори.

Светият Синод подкрепя донорството, но само ако са спазени моралните норми и съгласието е изразено приживе. „Църквата осъзнава своята отговорност към реципиентите, но като че ли повече се явява защитник на донорството”, каза отец Николай Георгиев от отдел „Връзки с обществеността” на Св. Синод на БПЦ.

Църквата настоява да се прилагат най-високите европейски критерии за определяне на мозъчна смърт.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041