Sandanski1.com

Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж, показва изследване

Освен Освен "мозъци", от България вече изтичат и "работни ръце"

За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване

СДС пита Красимир Вълчев защо се събира информация за сексуалната ориентация на децата

21 Feb 2019 :: Sandanski1.com

Анкетата се провежда в 28 държави членки на Европейския съюз

"Защо е нужно да се събира информация за сексуалната ориентация на подрастващите и за какво може да бъде използвана тя?" Този въпрос задава на министъра на образованието Красимир Вълчев партия СДС в позиция по повод програмата SELFIE, разпространена от Министерството на образованието и науката (МОН) в училища. В разработената от Европейската комисия за насърчаване на иновативното образование анкета има 4 варианти за отговор на въпрос, в който трябва да посочат пола си - "момче", "момиче", "друго" и "предпочитам да не казвам".

Чрез SELFIE трябва да се планира бъдещата дигитализация на българското образование. Анкетата се провежда в 28 държави членки на Европейския съюз, е отговорило министерството на въпрос на БНТ защо в нея за пол фигурира графа "друго", при положение че това противоречи на българското законодателство. Методологията е ангажимент на Европейската комисия, а МОН единствено било разпространило информацията по училищата, са обяснили от министерството.

"Ако спазвате основния закон, защо прилагате папагалски европейски директиви, без да се съобразявате с него? Ако не го спазвате, как изпълнявате функциите си в една от най-важните институции на държавата - образователното министерство?", пита СДС в позицията си и настоява "ресорният заместник-министър, допуснал да се стигне до това безобразие, да понесе своята отговорност".

По-рано днес Красимир Вълчев обяви пред БНР, че МОН е готово да поиска от Европейската комисия да се премахне този въпрос от анкетата. Над 900 български училища до момента са попълнили анкетата. "Неведнъж съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър идеологията. Не можем да го махнем. Той е един за всички. Не е преведен дори от нас. Може единствено ЕК, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба, ако има обществено напрежение. Честно казано, аз не съм усетил такова обществено напрежение", каза Вълчев.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041