Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Да бъдем приятели – благотворителен концерт в ДГ "Пролет"

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

"Реформата" на НАП за касовите апарати срина сървърите ѝ

06 Mar 2019 :: Sandanski1.com

Данъчните се хвалеха, че могат да обработят 4 милиарда фискални бонове, а системата блокира от 240 000

Натоварване на сървърите на НАП с над 240 000 заявки от новите касови апарати за отчитане в реално време на извършени продажби е причина да блокират за няколко часа.

Според НАП сривът е бил между 13.30 и 15.40 часа във вторник, но според търговци е продължил повече от шест часа, както и в сряда. През това време те са получавали предупредителни съобщения, че регистрацията на касовите бележки е неуспешна, както и предупреждението: "Внимавайте! Възможно е блокиране на апарата след 21 ч. поради неизплатени документи".

По обясненията на говорителя на НАП Росен Бъчваров причината за срива е, че сървърите са били "бомбардирани" с изключително голям обем заявки.

Експерти обаче припомнят, че ситуацията би трябвало да е напълно нормална, след като в бизнеса има над 300 000 фискални устройства, които до края септември трябва да бъдат подменени или модифицирани, така че да отчитат почти в реално време - в рамките на 5 минути, всяка продажба в НАП.

Освен това преди време от приходната агенция се похвалиха, че в продължение на 4 месеца са тествали системата си. През нея били обработени 4 млрд. касови бележки при очаквани максимално 2 млрд. броя и не е имало затруднения.

От НАП обясниха също така, че след като връзката била възстановена, касовите апарати на един производител продължили да дават съобщения за грешка. "Вграденият софтуер на тези фискални устройства е реагирал не така, както се изисква по наредбата", посочи Бъчваров. Което означава, че тези устройства са получили одобрение от Българския институт по метрология, въпреки че има някакъв проблем с тях. Не е ясно каква ще бъде съдбата им, дали ще бъдат извадени от пазара, преработени и изпитани наново.

"Предстои в НАП да бъдат извикани програмистите на всички производители на касови апарати, за да се потърси начин подобни проблеми да не се случват отново", съобщи Бъчваров.

"Или сървърите на НАП не са предвидени да издържат в критична ситуация, или има одобрени касови апарати, които се държат така, че блокират сървърите. И в двата случая трябва да се вземат спешно мерки", коментира експертът по киберсигурност и член на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер Ясен Танев.

"НАП трябва да осъзнаят е, че вече стават най-голямото хранилище на големи база данни и Търговският регистър е нещо миниатюрно в сравнение с това, което става при тях. И ако те не са готови да поемат свърхвисоко натоварване, то всички трябва да сме много притеснени, защото ще бъдат точка на атака от киберпрестъпници", каза Ясен Танев.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041