Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Да бъдем приятели – благотворителен концерт в ДГ "Пролет"

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

Томислав Дончев: Сегашният икономически модел е изчерпан, трябва да правим по-скъпи неща

08 Mar 2019 :: Sandanski1.com

Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща

План за икономическа трансформация. По такъв проект работи екипът на вицепремиера Томислав Дончев. Пред БНТ той заяви, че сегашният икономически модел е изчерпан и промяната му не е много далеч.

Дончев обясни, че голяма част от производствата в България са тук заради ниската цена на труда и земята, както и заради по-малките данъци. Това обаче щяло да се промени, тъй като разходите за труд се увеличавали с 8-10% всяка година.

"Този икономически модел е изчерпан, въпреки че последните 10 години ни даде много. Следващото стъпало е как да правим по-скъпи неща. Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща. Производството трябва да се насочи към нещо с по-висока добавена стойност", каза още Дончев.

Той добави, че трябва да се постави въпросът до колко науката е свързана с икономиката. Според него именно там може да се намери едно бъдещо развитие за българската икономика. "Едно е да добиваш метали, стомана и мед, а съвсем друго да произвеждаш зъбни колела и машини", допълни вицепремиерът.


Дончев коментира и посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в София и разговорите, които са водени по енергийните теми. По думите му България строи свои газопреносни тръби и няма нужда да иска разрешение за това от Европейския съюз. Самите тръби пък можели да сменят посоката на движение на газа и така през страната ще могат да се транзитират доставки от юг, изток и север.

"Последните години посоката на потоците на газ далеч не се избират толкова просто. Вече има много политика в решенията. Трябва да сме готови за всичко", уточни вицепремиерът, като добави, че не изключва да има моменти, в които през някои тръби на българска територия да не минава газ.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041