Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Да бъдем приятели – благотворителен концерт в ДГ "Пролет"

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

В България нито един паркинг не отговаря на изискванията на ЕС за охрана

11 Mar 2019 :: Sandanski1.com

...

В ЕС липсват 400 хил. охраняеми паркинга за тежкотоварни автомобили, сочи проучване, представено днес от Европейската комисия. Наличието на подобни места за почивка на водачите е в основата на подготвяните промени в правилата за тяхната дейност, добили известност като "плана Макрон" и "пакета мобилност".

Безопасно и сигурно паркиране на камиони

В документа се уточнява, че в ЕС има 300 хил. места за паркирането на камиони, но едва около 7 хил. от тях са под охрана. Допълва се, че по много от обичайните маршрути за товарните превози изобщо липсват необходимите паркинги.

Според данните от доклада в България, Гърция, Великобритания, Швеция, Ирландия и Финландия няма нито един паркинг, който да отговаря на изискванията за охрана, а в Румъния и Италия има само по едно сертифицирано подобно съоръжение. Най-много охраняеми сертифицирани паркинги са отчетени в Холандия, Белгия, Германия и Испания.

Отбелязва се, че 75 на сто от кражбите от товарни превозни средства се извършват, докато камионите са спрели на неохраняеми места. Еврокомисията е готова да отпусне средства за обособяването на охраняеми паркинги и очаква оценката на експерти за изготвянето на общи изисквания за новите съоръжения.

Допълва се, че водачите са принудени да спират винаги когато изтече работното им време. Експертите са установили досега, че съществуващите три стандарта за охраняемите паркинги в ЕС се различават чувствително. Все още почти не е възможно запазването на паркомясто предварително, а дори когато такава услуга се предлага, на нея рядко може да се разчита.


Предлага се въвеждането на единни европейски изисквания за охраняемите паркинги и поставянето им в категории "бронзова", "сребърна" и "златна и платинена". Трите категории би следвало да предлагат общ минимум от услуги. Експертите предлагат също извършването на постоянни проверки на дейността на паркингите, въвеждането на система за запазване на места, както и изготвянето на насоки за строежа на тези съоръжения.

От 2014 до 2017 г. еврокомисията е осигурила 45 милиона евро за дейности в тези области, се посочва в съобщението, без да се дават подробности. Уточнява се, че в експертните групи са включени водачи, синдикати, превозвачи, производители на превозни средства, собственици на товари, застрахователи. Предвижда се първата обща среща на заетите с подготовката на промените да се състои в началото на следващия месец. /БТА

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041