Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Да бъдем приятели – благотворителен концерт в ДГ "Пролет"

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

Най-скъпото вино в света е унгарско

11 Mar 2019 :: Sandanski1.com

То се произвежда по много специална технология

Колко пари са твърде много за бутилка вино? Нова бутилка вино от 2008 г. на цена от $40 000 вече е сред най-скъпите вина в света. Но въпросното вино не е рядко френско Бордо. Това вино Tokaji Essencia произхожда от подножието на Карпатите в североизточна Унгария, където един от най-старите и най-легендарни европейски винарски райони се възражда след вековна криза.

Високата цена на тази специална бутилка произтича както от производствените разходи, така и от недостига.

За да се произведе една магнум бутилка от сладката Essencia, която унгарският винопроизводител Royal Tokaji сега продава за 35 000 евро, са нужни повече от 400 килограма грозде, да не говорим за продължителното узряване. Всеки грозд се събира на ръка, което се поставя Essencia сред най-трудоемките вина в света.

В резултат на това само 18 бутилки от тази много специална реколта от 2008 г. ще достигнат до купувачите, което би могло да направи виното много търсено за сериозните колекционери."2008 е призната за изключителна реколта, а Essencia е вид вино, което може да старее 100 години или по-дълго," казва Том Хъдсън, директор на базираната в Лондон Farr Vintners, най-големият британски производител на висококачествено вино пред "Форчън".

Сладките вина, произведени в унгарския регион Токай, разчитат на плесента botrytis cinerea - или т.нар.„благородна гниене“ - гроздето изсъхва на лозата почти до стафида и така се повишават концентрациите на захар в процеса.

Essencia се различава от останалите токайски вина по това, че е направено изцяло от сока на гроздето сорт Aszú. Високите нива на захар на течността, която идва от гроздето Aszú, изисква много дълга ферментация, която продължава до осем години (в сравнение с няколко дни или седмици за повечето вина) и достига само 2-4% алкохол. Не всяка реколта грозде Aszú е с достатъчно високо качество, за да направи този процес полезен, така че бутилките от Essencia се появяват толкова често, колкото природата позволява.

Но когато това се случи, течността вътре е толкова богата и подобна на сироп, че обикновено се сервира в малки дози с кристални лъжици, а не в чаши.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041