Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Повече от половината учителите не получават договорените допълнителни плащания за времето на дистанционното обучение Поне 50% учителите не получават договорените допълнителни плащания за времето карантината

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Новите тол такси ще повишат цената на хляба, макар и с малко

01 Apr 2019 :: Sandanski1.com

Минералната вода и безалкохолните напитки също ще поскъпнат с около 4%

Новите тол такси за тежкия трафик, които трябва да влязат в сила от 16 август, ще причинят поскъпване на масовите стоки, а също и на автобусните билети. Цените ще се вдигнат, но с много малко, защото държавата е избрала щадяща тарифа, по която камионите и автобусите ще бъдат таксувани за използването на магистрали и шосета. Това обявиха на специална пресконференция министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков.


Те представиха разчети и анализи за ефекта от въвеждането на тол системата - върху разходите на автотранспортния бранш и върху цените на потребителските стоки, като се застраховаха, че са разчитали на експертизата на Световната банка, наета за консултант на българското правителство. Тол таксите варират според тежестта на превозното средство и според екологичния му сертификат. Камион под 12 тона например ще плаща по 0.156 лв. на километър, ако е стар (категория ЕВРО 1 или 2), а ако е нов и еко (Евро 6), таксата ще е наполовина - 0.078 лева. За автобусите най-високата такса е 0.098 лв, а най-ниската - 0.049 лева.


Изчисленията на Световната банка показват, че при храните най-сериозен от оскъпяването на транспорта ще е ефектът върху цените на хляба, брашното, минералната вода, млечните продукти. Заради тол таксите минералната вода и безалкохолните напитки ще поскъпнат с около 4%. Над 2% ще поскъпне брашното, почти толкова ще се повиши цената на хляба. Над 1% ще бъде увеличението и за мляко и млечни продукти.Новият начин на таксуване ще се отрази и на междуградските пътувания. Билетът от София до Варна и до Бургас вероятно ще се повиши с повече от 1 лев, става ясно от разчетите.


Министър Аврамова обясни, че ще има много спекулации за сериозно поскъпване на стоките и услугите, но те били неуместни. Тя изтъкна, че в Германия след въвеждането на тол таксите имало прогнози за 7-8% скок, а всъщност цените се вдигнали с по-малко от процент.


България ще е страната с най-ниски тол такси за автобусите и за най-масовите камиони - между 3.5 и 12 тона, изтъкна министър Аврамова. Тя обясни, че реформата в таксуването на тежките МПС-та е "тежка и трудна, но безкрайно необходима". По думите й идеята на изготвените варианти на тарифи е който пътува и замърсява повече, да плаща и по-голяма такса. Аврамова не пропусна да изтъкне и че цените за товарните автомобили до 12 тона са най-евтините в Европа (15 ст. за км.), за тези над 12 тона - са около средните (46 ст.), а за автобусите - "ниски" подчерта тя.


Тол системата на първо време ще обхване 50% от републиканската мрежа - 10 800 км. Такси ще се събират и от второкласни и дори третокласни пътища, които били в добро състояние.


Тарифата все още е само проект. В понеделник вече е имало първо обсъждане на предлаганите такси с транспортния бранш. Как приемат тол тарифите превозвачите, не стана ясно. Аврамова каза само, че срещата им с шофьорите била "по-скоро емоционална" и ще има още срещи и информация.


Зам.-министър Нанков обясни, че според анализа на Световната банка тол таксите ще донесат над 1 млрд. лв. приходи през 2020 г. Парите ще бъдат ползвани за ремонт и строителство на пътища.


Олег Асенов от АПИ увери, че въвеждането на тол системата върви по график и вече се правят "тренировки".


Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041