Sandanski1.com

ВИДЕО. 14 са вече животните в зоокъта към парк "Свети Врач" - град Сандански

http://sandanski1.com/news/data/upimages/jobs/m_manolov12.jpg Мая Манолова организира приемни в девет благоевградски общини

Фестивал на военни оркестри в град Сандански Фестивал на военни оркестри в град Сандански

Нова вълна мигранти по балканския маршрут

05 Apr 2019 :: Sandanski1.com

България подсилва патрулите по границите си

След двугодишно затишие отново се задава мигрантска криза на Балканите, съобщава bTV. Край Солун вече се събирали хиляди бежанци, които искат да тръгнат към Западна Европа по Балканския маршрут след анонимен призив в социалните мрежи.

Бежанците се групирали край лагера "Диавата" край Солун. Те възнамеряват да потеглят към границата със Северна Македония, а оттам и към Европа. Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди мигрантите, че нелегалното прекосяване на границите е рисковано и опасно.

Над хиляда бежанци и мигранти напуснаха лагера "Диавата" до Солун и направиха опит да се отправят към границата със Северна Македония. Полицейски части прекъснаха движението по пътя към Идумени и използваха сълзотворен газ, за да принудят мигрантите да се завърнат обратно в лагера. Бежанците се настаниха на палатки и отказват да се подчинят на властите, разказва и БНР. Сред протестиращите имало много майки с деца. Исканията на мигрантите са да ги допуснат да се придвижат до Германия.

Медиите информирали, че граничните власти в Северна Македония са взели мерки и са засилили граничната охрана. От гръцка страна има сили на европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс".

От вчера следобед сме подсилили нашите граници с допълнителни патрули. Имаме готовност за въвеждането на план, който сме разработили за действие при кризи. Областните дирекции на МВР също са в готовност. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на днешния парламентарен контрол, коментирайки новата мигрантска вълна.

„Информацията е, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и по нашата граница“, уточни министър Маринов. Той увери, че страната ни поддържа непрекъсната връзка със всички съседни държави. „Следим ситуацията. Имаме информация за подготвяни такива процеси от по-дълго време“, подчерта вътрешният министър.

За ефективното опазване на българо-турската граница се използва и изградената интегрирана система за видеонаблюдение, разположена в различни участъци, каза Младен Маринов в отговор на депутатски въпрос. В момента тя се разширява със средства от фонд „Вътрешна сигурност". С разширението ще бъде осигурено наблюдение на нови 59 км от държавната граница. Ще бъдат поставени и нови стационарни постове за техническо наблюдение. В непокритите от системата райони са осигурени мобилни системи за наблюдение, включително и полети с хеликоптер на „Гранична полиция“.

От началото на годината 692 нелегални мигранти са опитали да преминат незаконно границите на страната. През 2018 г. на вход на държавната граница са задържани 689 незаконни мигранти, което е със 7% по-малко от 2017 г. Сред задържаните преобладават граждани на Афганистан, Ирак и Сирия.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041