Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Повече от половината учителите не получават договорените допълнителни плащания за времето на дистанционното обучение Поне 50% учителите не получават договорените допълнителни плащания за времето карантината

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Българските имотни скандали стигнаха и до "Ню Йорк Таймс"

05 Apr 2019 :: Sandanski1.com

Корупцията е основна пречка пред чуждите инвестиции и влизането ни в Шенген

Българският скандал с евтини апартаменти стигна и до медии отвъд Атлантика.
Българските имотни скандали и купуването на луксозни апартаменти на ниски цени от политици и висши длъжностни лица стигнаха и до "Ню Йорк Таймс". Американското издание публикува статия, озаглавена: „България разследва още три апартамента по скандала с луксозни имоти“, предаде БГНЕС. Извън подробностите за "Апартаментгейт" обаче се подчертава, че корупцията в страната е основна пречка пред чуждестранните инвестиции и пред влизането ни в Шенгенската зона.

В текста на "Ню Йорк Таймс" се разказва за скорошното разпореждане на главния прокурор на България за „още разследвания, включително на председателя на Комисията за борба с корупцията, по скандал с покупки на луксозни имоти на изгодни цени, което вече накара някои висши политици да подадат оставка“. Цитира се заповедта на главният прокурор Сотир Цацаров за разследване срещу комисаря по борба с корупцията Пламен Георгиев за предполагаеми фалшиви декларации за обстоятелствата, при които той и съпругата му са придобили апартамент в столицата София. Изданието запознава и с разследването срещу съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

България е класирана като най-корумпираната държава-членка на Европейския съюз от групата за борба с корупцията „Transparency International“, припомня изданието. „Въпреки обещанията на правителството да изкорени корупцията, все още няма високопоставен служител зад решетките по обвинения в корупция“, твърдят авторите в публикацията и продължават: „Анализите показват, че корупцията на високо равнище е основната пречка за амбициите на България да привлече повече чуждестранни инвестиции и да се присъедини към зоната за свободно пътуване на Шенген“.

По-нататък статията информира за действията на българския премиер Бойко Борисов относно посочените от главния прокурор лица, които се ограничават до съветите му те или да подадат оставка, или да си вземат отпуск. Излизането в отпуск на Георгиев, „така че да не може да има подозрение, че по някакъв начин влияе на разследването”, също е отразено от медията.

Изданието припомня и началото на скандала, когато „миналата седмица заместник-лидерът на управляващата българска партия ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента след подобни обвинения“. „Скандалът вече накара българския министър на правосъдието и двама заместник-министри да подадат оставка, след като бе съобщено, че са закупили просторни апартаменти в луксозно предградие на София на по-ниски от пазарните цени от същия предприемач“, пише „Ню Йорк таймс“.

Статията завършва с информация за опозиционните социалисти, които, „бойкотирайки парламента от средата на февруари, повториха призивите си за предсрочни избори, обвинявайки правителството на Борисов, че не успява да се бори с корупцията на високо равнище“.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041