Sandanski1.com

ВИДЕО. 14 са вече животните в зоокъта към парк "Свети Врач" - град Сандански

http://sandanski1.com/news/data/upimages/jobs/m_manolov12.jpg Мая Манолова организира приемни в девет благоевградски общини

Фестивал на военни оркестри в град Сандански Фестивал на военни оркестри в град Сандански

Бизнесът иска безработните да помагат в земеделието срещу помощи

12 Apr 2019 :: Sandanski1.com

От възнаграждението на работника няма да се удържат суми за вноски към държавното обществено осигуряване

Трайно безработните хора да получават социални помощи срещу полагане на земеделски труд при работодател, предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал.

От организацията представиха идеята си по време на днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

От КНСБ се противопоставиха. Синдикатите отхвърлиха и предложенията на ГЕРБ детските добавки да се спират за срок от една година при нередовно посещаване на подготвителна група или училище, както и за изплащане на помощта за първокласници на две части.

Работодателските организации подкрепиха всички предложения на управляващите.

"Вместо да метат несъществуваща улица в малко населено място, трайно безработните хора могат да се трудят в земеделието, като помагат за събирането на реколтата от плодове и зеленчуци, както и на етерично-маслените култури. Така ще се реши проблемът с недостига на работна ръка, а държавата ще събира повече приходи от данъци", разясни Гергана Андреева, директор на Българската асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика.

"От възнаграждението на работника няма да се удържат суми за вноски към държавното обществено осигуряване, но при желание наетите лица имат право да се включат в схемите за пенсионно, социално и здравно осигуряване, както и за осигуряване срещу трудова злополука и професионално заболяване“, допълни тя.

„Ако бизнесът иска да ползва тези хора, то не е нужно да иска държавата да му ги праща под строй. Ние считаме, че там, където се харчат публични средства за такива политики на подкрепа, наистина тези хора трябва да бъдат ангажирани за определено време в обществено полезен труд. И сигурно ако трябва да се мете една уличка в една малка община, вероятно има нужда и общините са преценили, че това е потребно“, коментира Ася Гонева от КНСБ.

Синдикатите отхвърлиха и останалите предложения за законови промени, свързани с по-сериозни санкции спрямо бедните семейства, които получават помощи, а допускат отсъствие на децата от подготвителна група или училище. От "Подкрепа" поискаха държавата да поеме заплащането на таксите за детската градина, както и да осигури детски добавки за всички деца, а не само за най-бедните.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041