Sandanski1.com

ВИДЕО. Първи ден на учебната 2019-2020 година. ПГ Яне Сандански ВИДЕО. Първи ден на учебната 2019-2020 година. ПГ "Яне Сандански"

 РЗС, Воля и Атака от Община Сандански регистрираха коалиция за участие в Местни избори 2019 РЗС, "Воля" и "Атака" от Община Сандански - в коалиция за участие в Местни избори 2019

Част от учителите у нас работят извънредно 60 часа месечно, без заплащане Част от учителите у нас работят извънредно и безплатно 60 часа месечно, твърдят синдикатите

Над 20 000 души не са получавали редовно заплатите си през 2018 г.

19 Apr 2019 :: Sandanski1.com

27 млн. лв. са неизплатените заплати за миналата година

Над 20 000 души не са получавали редовно заплатите си през 2018 г., а често се установява не само забавяне, но и работа без договор. Това показват данните на КНСБ, оповестени по време на форум, посветен на трудовите права.

Установените случаи са за над 2500 души - най-вече в ресторантьорския и строителния бизнес.

От синдиката посочиха и над 1000 случая за неспазване на задължителните почивки. В доклада се посочва, че нарушенията, свързани с работното време за миналата година са 19 524 броя. Най-много са констатирани в секторите търговията на дребно, ресторантьорството, растениевъдство и животновъдство.

"Засилват се нарушенията, свързани с работното време, сумираното му изчисляване и заплащането. 27 млн. лв. са неизплатените заплати за миналата година", каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

От КНСБ настояват за криминализиране на действията, насочени срещу правото на сдружаване на работещите. "Ние искаме криминализиране на нарушаването на това право", заяви Димитров във връзка с правото на сдружаване. По думите му у нас то се нарушава системно.

"Настояваме премиерът да изпълни своето задължение и обещание", каза още Димитров. Той изтъкна, че премиерът Бойко Борисов вече е дал това обещание за гарантиране на правото на сдружаване и визира изказванията му на конгреса на КНСБ. Димитров посочи, че у нас има още какво да се желае и по отношение на колективното трудово договаряне. "Нивото на разпространеност на колективното трудово договаряне в Чехия е 40 на сто", обясни Димитров и добави, че у нас, по оценка на синдиката, е едва около 30 на сто.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041