Sandanski1.com

ВИДЕО. Първи ден на учебната 2019-2020 година. ПГ Яне Сандански ВИДЕО. Първи ден на учебната 2019-2020 година. ПГ "Яне Сандански"

 РЗС, Воля и Атака от Община Сандански регистрираха коалиция за участие в Местни избори 2019 РЗС, "Воля" и "Атака" от Община Сандански - в коалиция за участие в Местни избори 2019

Част от учителите у нас работят извънредно 60 часа месечно, без заплащане Част от учителите у нас работят извънредно и безплатно 60 часа месечно, твърдят синдикатите

Ретроспективна изложба на художника Кирил Божкилов, посветена на неговата 70-годишнина и половин вековна творческа дейнос

21 May 2019 :: Sandanski1.com

Юбилярът бе приветстван и награден с плакет от кмета Кирил Котев, известните карикатуристи Георги Чалъков и Иван Кутузов - Кути, Илияна ТошеваТекст за Кирил Божкилов, написан от Илияна Тошева: "В навечерието на деня на българската писменост и култура една ретроспективна изложба на един от най-емблематичните художници на Сандански Кирил Божкилов.
Когато отвориш дървената порта на ателието , те лъха онзи чист примитивизъм, неподправен, искрен , саркастичен, понякога убийствено уличаващ.
Суровите тонове в картините те грабват, някак неочаквано и те запращат в детския, весел искрен свят, от който не ти се тръгва. И се чудиш в този сериозен, зрял мъж, къде се крие нежната душа на детето..., докато не те удари някое натурално здрависване и тежката ръка на художника се стовари върху рамото ти. После те погледне с насмешливите си малки очи над очилата и виждаш онези искри, които оживяват картините му.
Да говоря за неизброимите успехи на Киро, както всички го наричаме би било банално. Защото художника не се съизмерва с успехите си, а с това което е оставил в сърцата и душите на хората и е докоснал с изкуството си онези , които са го видяли и обикнали.
Свикнали сме , когато говорим за един художник , да изтъкваме участията му в изложби, пленери, за неговите награди, и многобройните картини в частни колекции у нас и чужбина. Е всичко това и при Божкилов го има. Но за богатите прояви изпълнили творческия му път всички знаем, а онези които не са чули, ще прочетат в проспекта съпровождащ изложбата, защото , както той сам се изразява, е работохолик. Това не изненадва никой който го познава.
От онези далечни дни в сумрачното ателие на “ЗанКооп”(Занаятчийска Кооперация- пояснявам за по-младите) с плаката на Че, рошавите четки със свински косъм, някой и друг изтъркан лозунг, препълнения с угарки пепелник, изминаха доста години, но той неизменно приведен с цигара в уста , надвесил се преди над карикатурите, сега по- често над картините, не престава да твори. Наивизма в картините му избистря онзи жив селски бит, присъщият на чистите хора неподправен хумор, глуповатата андрешковска хитрост, доловил в селската кръчма, сред чаршията, на нивата.
Забелязвате ли в тези малки фигурки силата на българина? То е защото автора здраво е вплел в себе си корените на предците си преживяли нелеката съдба на емигранти, прокудени от родните земи. Ето за това в картините на Божкилов се долавя горчивия привкус присъщ на народа ни, в най-тежките моменти да се надсмива на неволята си.
Има критици, които ще кажат тежката си дума за творчеството на всеки художник. Но времето е най-големия критик. Ако те помнят, ако си забелязан, ако името ти остане, тогава си дал сърцето си на другите, със слово , картини, музика.
Това мисля е най-добрият дар, който би си пожелал всеки, защото точно това са искали Светите братя Кирил и Методий, да ни оставят словото,за да творим.
Кирил на персийски ще рече Слънце. Пожелавам ви слънцето което струи от картините на Кирил Божкилов да ни събужда за много години напред, защото няма къща, в която да няма негова , макар и малка , картина.
Да му пожелаем още толкова години да твори и радва почитателите си, най-вече онези малки чисти създания, които стоят пред картините му дълго, дълго , сякаш четат книжка.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041