Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Все по-често лекарите у нас откриват рака на гърдата в начален стадий

08 Oct 2019 :: Sandanski1.com

...

„Все по-голямо значение има предоперативната химиотерапия и не винаги операцията е първият избор при лечението на рака на гърдата“. Това подчерта в предаването „Преди всички“ доктор Красимир Шопов от фондация „Експерти срещу рака“, хирург в Александровска болница. Той и негови колеги хирурзи-мамолози ще представят днес исканията си, свързани с новите тенденции в лечението на рака на гърдата и с необходимостта от промяна на клиничните пътеки.

По данни на Световната здравна организация всяка година в света се диагностицират 1,4 млн. нови случаи на рак на гърдата, а близо 460 000 жени умират от болестта. В България всяка година диагнозата се поставя на 4000 жени, а около 1200 губят живота си. По данни на НЗОК за миналата година 4500 пациенти са новодиагностицирани и оперирани.

„Клиничните пътеки се променят във времето, като се допълват със съвременните изисквания“, поясни д-р Шопов и допълни:

„В момента пътеките изискват цялостен преглед и анализ, което налага промени в тях и разделянето им. Най-важното при лечението на рака е първичната диагностика на тумора, хистологичният му вид, хормоналният му вид, което е много важно за по-нататъшно лечение – дали ще е химиотерапия, дали ще оперативно лечение. Това ни дава възможност да прилагаме органносъхраняващите операции. Това са новите тенденции“.

Д-р Красимир Шопов обяви, че все по-често лекарите откриват заболяването в началния му стадий, което се дължи не само на тяхната работа, но и на информационните кампании, и на по-засилената ангажираност на жените към профилактичните прегледи.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041