Sandanski1.com

Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност? Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност?

Училищата ще станат канал за разпространение на COVID-19 към рисковите групи

БЛС: Твърденията на някои колеги-лекари за COVID-19 са обидни и лишени от професионална колегиалност

Близо 1 млрд. души се разболяват от грип, той има висока смъртност - всяка година около 650 000 души умират Грипът закъснява, но няма да ни подмине. Всяка година 1 млрд. души се разболяват от грип, около 650 000 души умират

22 Nov 2019 :: Sandanski1.com

Грипът прави често усложнения и може да протече мълниеносно, на 10 000 заболели един прави възпаление на мозъка, на 3000 заразени е свързан с хеморогична пневмония

Грипът закъснява, нито в България, нито в страните от Европа има регистрирани щамове на грип при болни.

Това съобщи главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция за грипа и кампанията за ваксиниране срещу него.

Това призна д-р Тодор Кантарджиев

Той уточни, че наистина тази година има закъснение, тъй като други години досега вече са хващани случаи. А сега нито в България и никъде в Европа няма регистриран случай, а вълната се очаква да стартира в по-западната част на Стария континент.

Очаква се грипът да дойде декември - четири щама (Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет).

Към Бризбейн и Виктория хората нямат много имунитет и повече хора са заплашени да се заразят, обясни д-р Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев потвърди: "Много слаба циркулация в Европа - всички заразени са с тежки белодробни инфекции".

Очаква се резистентността да стане по-опасна от рака

При изследвани 17 проби на тежко болни деца за последните 3 дни в Националната референтна лаборатория са установени 5 положителни проби - 3 имат риновирус, две с парагрипен вирус първа група. Този вирус има симптоматика, подобна на грип, но с много по-малко усложнения.

Децата са настанени за лечение в големи педиатрични клиники.

"Всяка от тези вирусни инфекции може да доведе до много тежко засягане на белия дроб. А грипът прави често усложнения и може да протече мълниеносно, на 10 000 заболели един прави възпаление на мозъка, на 3000 заразени е свързан с хеморогична пневмония", обясни д-р Кантарджиев.

Специалистът посъветва при симптоми на заболяване и получаване на дихателна недостатъчност, веднага да се постъпи в болница - на командно дишане.

За да не се заболее, се съветва да се избягват масовите срещи, да се носят маски и да се мият ръцете.

Най-уязвими са хронично болни, деца, възрастни над 60 г. и хората със слаб имунитет, както и медицинският персонал.

Д-р Ангел Кунчев уточни, че тази година са двойно повече ваксините - 280 000 дози, като голяма част от тях вече са използвани.

120 000 възрастни ще бъдат ваксинирани по програмата, а на свободния пазар ще бъдат реализирани 160 000.

В програмата за ваксиниране срещу грип са включени 2800 джипита.

Експертите призовават, ако при тях останат неоползотворени ваксини, да бъдат върнати, за да се пренасочат към места, където има търсене.

Д-р Скендер Сила от Световната здравна организация посочи данните: близо 1 млрд. души се разболяват от грип, той има висока смъртност - всяка година около 650 000 души умират.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041