Sandanski1.com

Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност? Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност?

Училищата ще станат канал за разпространение на COVID-19 към рисковите групи

БЛС: Твърденията на някои колеги-лекари за COVID-19 са обидни и лишени от професионална колегиалност

Депозитите в банките надхвърлиха 83 млрд. лв.

25 Nov 2019 :: Sandanski1.com

Въпреки ниските и дори отрицателни лихви фирмите и домакинствата продължават да трупат пари в банките

Въпреки близките до 0% лихви, въпреки добрият икономически цикъл, който предполага повишено желание за инвестиции и разходи, депозитите на български граждани и фирми растат с все по-бързи темпове. Паричната статистика на БНБ показва, че към края на октомври стойността на натрупаните в банките влогове е достигнала 83.2 млрд. лв. Това е поредният исторически рекорд, който статистиката отчита.

За един месец в системата са натрупани близо 800 млн. лв., като основната част от тази сума е притежание на фирми. Вместо да инвестират, компаниите са сложили на сметки близо 400 млн. лв. през октомври. Домакинствата са оставили на влог 300 млн. лв.

Данните от лихвената статистика на БНБ към септември показаха, че фирмите държат своите пари на влог при средна лихва от 0.06% в лева, а в евро дори е отрицателна (-0.02%) годишно.

При домакинствата ситуацията е съвсем малко по-различна. Депозитите в лева са при средна лихва от 0.14%, а в евро – 0.16% годишно.

При тези нива реалната доходност и на бизнеса, и на домакинствата е силно отрицателна. От една страна заради банковите такси, които растат постоянно, а от друга – заради инфлацията, която през тази година е стабилно на ниво от около 3%.

Паричната статистика на БНБ показва също, че въпреки множеството предупреждения на БНБ и сигналите за предстояща рецесия в Еврозоната, което неминуемо ще засегне и България, ипотечните кредити растат с много бързи темпове. Само през октомври има нарастване с 1.5%, което в номинално изражение е 157 млн. лв. Общата стойност на отпуснатите жилищни заеми от системата е 10.5 млрд. лв.

С близо 1% нарастват и потребителските кредити, чиято обща стойност към края на октомври се оценява на 11.23 млрд. лв.

Лошите и преструктурирани кредити намаляват както в номинално изражение, така и като дял от общите активи във финансовата система. Към края на октомври тяхната стойност се оценява на 4.72 млрд. лв., а делът им пада до 10.5%. За една година системата е изчистила над 1.7 млрд. лв. проблемни кредити, които в голямата си част бяха продадени на колекторски фирми. Този процес започна след стрес тестовете и оценката на активите, които бяха извършени през лятото на 2016 г.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041