Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Горанов е против по-ниски данъци. Прогнозира дори нужда ДДС да стане 24%, а данък печалба - 18% Горанов е против по-ниски данъци. Прогнозира дори нужда ДДС да стане 24%, а данък печалба - 18%

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Красимир Вълчев: Заплатата на учител трябва да е 120% от средната за страната

29 Nov 2019 :: Sandanski1.com

...

В София се проведе конференция на тема „Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС”.Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Красимир Вълчев смята, че заплатата на учител трябва да бъде 120 процента от средната за страната. Министърът участва днес в дискусия за предизвикателствата пред образованието.

Повишаването на учителските заплати трябва да остане дългосрочна политика, за да се привличат млади хора в професията, посочи министър Вълчев.

"Всички се радваме, че взехме това политическо решение да инвестираме в учители, но то трябва да бъде затвърдено. Важно е да обезпечим системата с добри учители. Само тогава ще имаме добра обучителна, възпитателна функция и придобиване на по-голяма компетентност, но да се случва това дълго време, за да затвърдим този избор дългосрочно и системата трябва да оправдае доверието, което ѝ е гласувано. Трябва да положи повече усилия, трябва да подобри резултатите".

Според министър Вълчев образователната система по-лесно преподава знания, но по-трудно формира умения, нагласи и отношения, а това е важно.

"Днес проблемът ни не е цензурата и недостигът на информация, днес проблемът ни е дезинформацията, манипулацията и няма как да живеем в хармонично общество без образователната ни система да бъде включваща. Дори 80 процента от хората да живеем много добре, да имаме високи възнаграждения, ако 20 процента са изключени, няма да имаме чувството, че живеем добре", подчерта той.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041