Sandanski1.com

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Ранното пенсиониране на учителите нанася вреда

Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански

България изпадна на 97-о място по "лесно" плащане на данъци

02 Dec 2019 :: Sandanski1.com

У нас общуването на обикновено ООД с НАП отнема 414 часа годишно, в Естония стигат 50 часа

България отново се появи на обидно ниска позиция в световна класация. В ново изследване за данъчната тежест, измерващо и ставките, но и бюрокрацията, свързана с калкулиране, отчитане и плащане на задълженията, страната ни е 97-а сред 190 държави от всички континенти. Има и по-лоша новина - пропаднали сме с пет места в сравнение с предната година. Автори на глобалното проучване са консултантската компания PwC и Световната банка.

Основната причина за това лошо представяне е сложното и времеемко администриране на данъците и осигуровките у нас. В България спазването на данъчно-осигурителните правила и формалности отнема 414 часа годишно. За сравнение средното време за всички в проучването е двойно по-кратко време - 238 часа. А в държави отличници като Естония за тези дейности стигат само 50 часа. Този завиден резултат до голяма степен се дължи на електронното управление, в които Естония е шампион.

Само една държава от ЕС се представя по-трагично от България и това е Италия, която е 128-а сред 190 държави. Това, което неудържимо влече тази членка на ЕС към дъното, е воденичният камък на данъците и осигуровките, които там достигат 59.1 процента.

Всички други от ЕС се намират в горната половина на таблицата. Румъния, с която все уж се надбягване, е на 32-ро място. Дори кандидатки за членство в ЕС ни изпреварват категорично. Молдова ни засрамва с нейното 33-то място. И Северна Македония ни "удря в земята" - тя е 37-а, в близост до страни като Норвегия. За сведение при съседите ни времето за спазване на данъчните правила е само 119 часа, т.е почти 4 пъти по-кратко в сравнение с България.

А ние дишаме праха на Намибия (88-а), Самоа (82) и Сиера Леоне (93).

И за сведение на управляващите България не е с най-ниски данъци. Бремето на плащанията, което включва подоходните налози, ДДС, акцизите, осигуровките, екоданъци и др., у нас е 28.4%, а в Румъния е само 20 на сто, сочи глобалното проучване. А има и още по-добър резултат - в Грузия данъчно-осигурителната тежест е едва 9.9% (не е чудно, че в класацията тя заема 14-о място).

СМЕТКИ

За да изчислят тежестта на облагането и на формалностите в общуването с данъчната администрация, експертите на PwC и Световната банка са използвали като модел средно голямо дружество с ограничена отговорност, което действа само в страната, в която е регистрирано. За която има дейност само на нейна територия и не се занимава с внос и износ. Времето, необходимо за плащане на данъците, включва попълването на декларации, справки, отчети, обработването им от администрацията, процедурите по възстановяване на надвнесени ДДС и данък печалба, както и часовете, отделени при ревизии и за обжалвания.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041