Sandanski1.com

Маските остават задължителни на закрито и през август Маските остават задължителни на закрито и през август

Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански! Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански!

Първо основно училище Първо основно училище "Св. Климент Охридски" ще има физкултурен салон

Евродепутатът Иво Христов обвини ЕК, че е безотговорна за рисковете от 5G

09 Jan 2020 :: Sandanski1.com

....


Европейската комисия е “безотговорна” като не обръща внимание на рисковете за здравето, свързани с бъдещото внедряване на мобилна мрежа от ново поколение. Това заяли българският евродепутат Иво Христов (Прогресивен алианс на социалистите и демократите/БСП).

Наскоро и министрите от ЕС с ресор „телекомуникации“ изразиха своите притеснения, свързани с “нетехническите” елементи на 5G киберсигурността, в продължаващите дебати около способността на Европа да бъде в крак с останалия свят за внедряването на 5G.

Дискусията за потенциалните рискове за здравето от създаването на по-плътна мрежова инфраструктура със значително по-голям капацитет, започва да набира сила сред евродепутатите.

По време на събитие в Европейския парламент във вторник (10 декември), Христов критикува Комисията, която не успя да изготви доклад за оценка на въздействието на 5G върху здравето, въпреки че много представители на научната общност предупреждават за тях. “В момента ЕС няма оценка за риска за здравето на хората от въвеждането на 5G технологиите”, каза той. „Европейската комисия реши, че подобна оценка не е необходима, въпреки предупрежденията на научната общност. Намирам това за безотговорно”, допълни той.

Той добави, че е поискал от парламентарното звено за оценка на научно-технологичните възможности (STOA) да подготви проучване на потенциалните ефекти върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G мрежи.

Христов бе подкрепен във вторник от зелени евродепутати, които полагат усилия да предизвикат различни представители на телекомуникационната индустрия, имащи намерение да се погрижат Европа да не изостава в 5G инфраструктурата.

5G технологиите бяха описани като “неизбежност” от проф. Владимир Пулков, ръководител на лаборатория “Интелигентни комуникационни инфраструктури” на “София тех парк”.

По думите на Пулков разполагането на 5G в ЕС ще стане необходимост, за да бъде отговорено на търсенето на по-голям капацитет за пренос на данни и скорости. А това може да помогне и за намаляване на консумацията на енергия.

Пол Ланое, бивш евродепутат и председател на групата за опазване на околната среда, опроверга проф. Пулков. Според него няма ползи за прилагането на 5G в енергийния сектор. Ланое се позова на научни проучвания, които твърдят, че радиовълните, излъчвани от 5G предавателите, могат да повлияят отрицателно на насекомите като нарушат естествените екосистеми.

Германският евродепутат Клаус Бухнер от Зелените подчерта, че е важно ЕС да спазва собствените си ангажименти да се ръководи от „принципа на предпазливостта“ по отношение на бъдещото разполагане на 5G в целия блок. Това предполага потенциално предприемане на превантивни действия при несигурност или възможен риск.

Принципът, който е закрепен в член 191 от Договора от Лисабон, се прилага, когато има научно възможен, но несигурен риск от причиняване на вреда на общественото здраве или околната среда.

През 2016 г. Европейската комисия представи планове за осигуряване на търговско пускане на търговски 5G за целия ЕС до 2020 г. с допълнителни цели за покриване на градските райони до 2025 г.

Тези планове обаче могат да се провалят заради сигурността на 5G мрежовата инфраструктура и позволението на достъп на трети страни до телекомуникационните мрежи от ново поколение на блока.

Преди седмица министрите на ЕС приеха редица заключения относно сигурността на 5G технологията. Те подчертаха, че подходът към нея трябва да се основава на анализ на рисковете, но да се предвид и фактори, които не са с технологичен произход.

В момента Европа е под натиск да заеме позиция дали да допусне китайската корпорация Huawei да участва в изграждането на 5G мрежите на територията на блока. САЩ вече подписаха споразумения с няколко държави-членки на ЕС, включително Полша и Румъния, за обща работа по 5G.

Българският премиер Бойко Борисов наскоро се срещна с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон. Двамата излязоха със съвместно изявление, в което се казва, че “САЩ и България декларират споделеното желание за засилване на сътрудничеството” в областта на 5G.

Ресорният български министър Росен Желязков коментира, че хората трябва да бъдат спечелени по някои от въпросите, които в момента задържат по-широкото внедряване на 5G инфраструктурата. Той спомена теми като “сигурност” и “здраве”. Българският евродепутат Христов казва, че тези въпроси трябва да са начело в списъка.

“Необратимостта на процеса трябва да ни накара да обърнем внимание на мобилните мрежи от пето поколение”, каза той във вторник. “Наред с многобройните предимства, считам, че трябва да обърнем сериозно внимание на възможните рискове, свързани с киберсигурността и потенциалните ефекти върху околната среда и човешкото здраве”

Поне за Европейската комисията изглежда, че сигурността, а не здравето, е най-важният въпрос.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041