Sandanski1.com

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Ранното пенсиониране на учителите нанася вреда

Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански

ЕС: 5G ще повиши риска от кибератаки

30 Jan 2020 :: Sandanski1.com

...

EURACTIV.com

а международното изложение за потребителска електроника през 2020 г. в Конгресния център в Лас Вегас, Невада, САЩ, 7 януари 2020 г. [EPA-EFE / ETIENNE LAURENT]


Стандартите за 5G сигурност ще бъдат засилени в целия ЕС на фона на опасения, че държави извън блока се опитват да проникнат в мобилните мрежи от ново поколение на Съюза. ЕС обаче обеща да не изключва конкретни доставчици, въпреки силния натиск на САЩ срещу китайския телекомуникационния гигант Huawei.

Съобщението дойде в деня, в който на Федерално външно министерство в Германия са предоставени доказателства от администрацията на САЩ, които доказват, че Huawei работи заедно с китайските служби за сигурност, както писа германският вестник Handelsblatt.

От Huawei категорично отричат ​​обвиненията.

Като част от “5G инструментариумa” на Европейската комисия, който има единодушната подкрепа на всички страни-членки на ЕС, ЕК очерта редица необвързващи препоръки, които включват подобряване на стандартите за сигурност, но също и създаването на рисков профил на доставчиците в допълнение с възприемането на подход за диверсифицирането им.

Пакетът от инструменти е създаден след период на консултации с държавите- членки на ЕС, в който страните оценяваха рисковете и идентифицираха възможните подходи за намаляването им.

Докладът обаче подчертава “специфичната заплаха от кибератаки на страни извън ЕС”.

“Няколко държави членки са установили, че страни извън блока представляват специфична заплаха за киберсигурността и националните им интереси въз основа на предишни атаки от определени групи или на наличието на офанзивна киберпрограма на трета държава срещу тях”, пише в документа.

Прочитът на обратната връзка на държавите членки от Комисията също така установява, че в резултат на бъдещото разгръщане на 5G в блока вероятно “полето за атаки ще нарасне, както и потенциалните точки, където нападателите могат да проникнат”. Това “би могло да улесни и заплахата от злонамерено вмъкване на “задни врати” в продуктите, правейки ги трудни за засичане.”

Маргрете Вестегер, заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за дигиталната политика, заяви във вторник (29 януари), че киберсигурността при бъдещото изграждане на 5G мрежата на блока е приоритет за ЕС.

Тя добави, че спонсорираните от трети държави атаки, стават “все по-усъвършенствани” и съвместното сътрудничество между държавите членки е от ключово значение на фона на увеличаващите се 5G атаки.

В същото време еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон подчерта, че подходът на блока в това отношение не е насочен към конкретно един телекомуникационен доставчик, въпреки факта, че темата за участието на Huawei в бъдещите мрежи на ЕС бе широко засегната.

От своя страна от Huawei приветстваха публикуването на инструментариума на Европейската комисия в сряда. “Този ​​непредубеден и основан на факти подход към сигурността на 5G позволява на Европа да има по-сигурна и по-бърза 5G мрежа”, заяви говорител на компанията.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041