Sandanski1.com

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Ранното пенсиониране на учителите нанася вреда

Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански

Светият Синод внесе в МОН първите учебници по религия

31 Jan 2020 :: Sandanski1.com

Църквата има свои учебници по православие 70 г. след премахването на часовете по Закон Божий и Вероучение в края на 40-те години на ХХ век

Светият Синод заяви в МОН учебниците по религия за I-V клас, съобщи сайтът на Българската патриаршия.

"Днес Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, входира в Министерството на образованието и науката синодалните учебници по Религия - Християнство-Православие за 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти и 5-ти клас. Учебниците на Св. Синод са депозирани в МОН във връзка с обявения през 2018 г. конкурс за учебници по учебния предмет Религия от 1-ви до 12-ти клас", пише в съобщението.

То разказва, че през 2019 г. Св. Синод е възложил на синодалния Културно-просветен отдел да организира изготвянето на учебници по православие за целия курс на училищното обучение в България.

"В екипа, изработил учебниците, по решение на Св. Синод, участват членовете на синодалния Културно-просветен отдел под вещото ръководство на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, духовници, водещи български богослови, методици и учители по Религия – Християнство-Православие, катехизатори, иконописци, художници, графични дизайнери и фотографи. В учебниците намериха място и някои от детските творби-лауреати на Националния синодален конкурс „Възкресение Христово“. Така на младите творци се дава нова възможност да се изявят и да бъдат полезни на своите връстници, изучаващи Православие. Повечето уроци са приложими и в заниманията по Вероучение, които се провеждат в църковните училища при храмовете на БПЦ-БП в България и чужбина. Учебниците на Св. Синод са замислени и изпълнени така, че да бъдат надеждни помощници на учителите и вдъхновяващи пособия за учениците по Религия – Християнство-Православие и по Вероучение - са казва още в съобщението. - Изготвените до този момент учебници от 1-ви до 5-ти клас са първите официални синодални учебници по Православие след премахването в България на часовете по Закон Божий и Вероучение в края на 40-те години на 20-ти век."

Новите учебници на ПБЦ са съобразени и с учебните програми по Религия – Християнство-Православие, разработени от Експертния съвет по Религия към МОН и одобрени през 2018 г. от министъра на образованието и науката. Главният представител на Св. Синод в Експертния съвет е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

"С архипастирска грижа за духовно-нравственото възпитание и образование на българските деца Св. Синод разгръща своята просветна дейност с желание предметът Религия да влезе в числото на задължителните учебни часове", пишат още от Патриаршията.

На 5 февруари проектите на учебниците ще бъдат отворени в Дирекция "Учебници и училищна документация" на МОН и ще започне процедурата по оценяване и одобряването им. По решение на Св. Синод негови представители в тази процедура ще бъдат Ловчанският митрополит Гавриил, Мелнишкият епископ Герасим и доц. д-р Мариян Стоядинов - главен редактор на учебниците.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041