Sandanski1.com

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Ранното пенсиониране на учителите нанася вреда

Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански

Доц. Борис Комитов: Очаква ни студена пролет и дъждовно лято

04 Feb 2020 :: Sandanski1.com

...

Тази зима наподобява климатичната обстановка по нашите земи от далечната 1912 година. Справка в архивите разкрива сходства в климата тогава и сега.

Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора старозагорският физик и астроном от БАН доц. Борис Комитов, ръководител на Центъра за слънчев и слънчевоземен мониторинг. Ученият обяснява топлото и сухо време у нас с навлизането на слънцето в 11 – годишен минимум. Той прогнозира студена пролет, също и студено и дъждовно лято:
„Подобна на сегашната зима имаше през 2007 г., както и през 2000 г. и 1990 г. на всеки 10-12 години има подобна зима, така че и тази не е изключение. Но по аналог най-близо до сегашната е зимата от 1912 г. Това се дължи на цикличност, обусловени от поведението на слънцето“, коментира Комитов.

По думите му има екстремални състояния на атмосферата и те са свързани с екстремални състояния на слънцето.

„Това не са супер необичайни състояния на климата, естествено това са отклонения спрямо някакви средноклиматични норми“, каза доц. Комитов. Той очаква, че пролетта ще бъде студена, а лятото по-хладно и дъждовно.

„Очаквам доста валежи, февруари ще бъде сух, март също, очаквам че валежите ще растат през април, а втората половина на пролетта и до средата на лятото очаквам да са дъждовни“, обясни доц. Комитов.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041