Sandanski1.com

В Археологически музей се състоя първата среща на клуб „Приятели на историята“ В Археологически музей се състоя първата среща на клуб „Приятели на историята“

I OU Св. Климент Охридски - град Сандански, приключва изпълнението на проект за 1 млн. лв. I OU "Св. Климент Охридски" - град Сандански, приключва изпълнението на проект за 1 млн. лв.

20 години Прицърковно училище 20 години Прицърковно училище "Свети благоверен Цар Петър Български", при храм "Свети Георги", град Сандански. Концерт-спектакъл

Доц. Борис Комитов: Очаква ни студена пролет и дъждовно лято

04 Feb 2020 :: Sandanski1.com

...

Тази зима наподобява климатичната обстановка по нашите земи от далечната 1912 година. Справка в архивите разкрива сходства в климата тогава и сега.

Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора старозагорският физик и астроном от БАН доц. Борис Комитов, ръководител на Центъра за слънчев и слънчевоземен мониторинг. Ученият обяснява топлото и сухо време у нас с навлизането на слънцето в 11 – годишен минимум. Той прогнозира студена пролет, също и студено и дъждовно лято:
„Подобна на сегашната зима имаше през 2007 г., както и през 2000 г. и 1990 г. на всеки 10-12 години има подобна зима, така че и тази не е изключение. Но по аналог най-близо до сегашната е зимата от 1912 г. Това се дължи на цикличност, обусловени от поведението на слънцето“, коментира Комитов.

По думите му има екстремални състояния на атмосферата и те са свързани с екстремални състояния на слънцето.

„Това не са супер необичайни състояния на климата, естествено това са отклонения спрямо някакви средноклиматични норми“, каза доц. Комитов. Той очаква, че пролетта ще бъде студена, а лятото по-хладно и дъждовно.

„Очаквам доста валежи, февруари ще бъде сух, март също, очаквам че валежите ще растат през април, а втората половина на пролетта и до средата на лятото очаквам да са дъждовни“, обясни доц. Комитов.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041