Sandanski1.com

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Ранното пенсиониране на учителите нанася вреда

Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански

68% от българските семейства живеят с доход на човек под необходимия за издръжка

12 Feb 2020 :: Sandanski1.com

...

68% от българските семейства живеят с доход на човек под необходимия за издръжка на живота. Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за последното тримесечие на 2019 г. Според тях четиричленно домакинство има нужда от 2517 лева на месец, за да посрещне основните си разходи.

За една година домакинствата с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота намаляват с близо 2%. В края на 2018 година те са били 69,8%, сочат данните на КНСБ.

Издръжката на живота нараства, поскъпват основни храни и енергийни източници, които са двете най-важни разходни пера за българските домакинства, особено тези с ниски доходи.

С близо 107 лева от началото на годината се е увеличила общата стойност на издръжката.

Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания коментира основните причини:

"Тази година съществен принос за нарастването и приоритет при нарастването имат месото и месните продукти и изместват позицията на хляба и зърнените храни. При цените на електроенергията ръстът е 2,9%, на топлоенергията 3,5%, на водоснабдяването отчитат най-висок ръст - 5,4%".

Традиционно издръжката на живота за София е най-висока - 828 лева на човек, или 3 312 лева за четиричленно домакинство. Продължава да има сериозни подоходни неравенства в регионален план. БВП на София-столица представлява 40,4 процента от БВП за страната, като от пет области в страната (София, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив) се формира около 2/3 от БВП на България. Най-силно е изоставането на средната работна заплата в област Видин, с повече от 35% за средната за страната.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041