Sandanski1.com

Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност? Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност?

Училищата ще станат канал за разпространение на COVID-19 към рисковите групи

БЛС: Твърденията на някои колеги-лекари за COVID-19 са обидни и лишени от професионална колегиалност

Няма недостиг на храна, складовете са пълни

16 Mar 2020 :: Sandanski1.com

...

Очакванията за катаклизми няма да се сбъднат, няма да има недостиг на храна, категоричен е Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

По думите в България хората са реагирали по-адекватно от тези в Австрия.

Иванов е категоричен, че има запаси, складовете са пълни със стока и основни хранителни продукти има достатъчно.

Нито един от българските търговци не е вдигнал цени и не правят спекула. Много добро поведение, чест прави на българските производители, заяви той в интервю за БНТ.

По думите му хората трябва да се концентрират в това да изпълняват санитарните мерки.

"Бяхме свидетели на купуване на количества храна, които не могат да бъдат изядени, посочи Иванов.

Според него в събота, 14 март е бил пикът на пазаруването. Имало е случаи на купуване на 200-300 кг боб.

"Като изключим тоалетната хартия, главно се купуват варива, олио, грах в консерви, бисквити", заяви Владимир Иванов и допълни, че вече има достатъчно количество и картофи. Той информира, че е имало добро овлажняване на почвата и са реализирани огромни реколти с много голям излишък.

"Масовото пазаруване беше провокирано от неизвестността. Хората вече осъзнаха какво представлява болестта и как можем да се опазим. В състояние сме да влезем в обичайните си задължение по друг начин, дистанционно, там където е възможно", каза министърът на земеделието Десислава Танева в сутрешния блок на БНТ.

Танева посочи, че хранителните предприятия са дали уверения и са показали как всички мерки по отношение високите нива на хигиена, са предприети.

"Нашата хранителна индустрия се модернизира, след влизането ни в ЕС и отговаря на най-високите стандарти", заяви министър Танева.

"Купувайте толкова, колкото може да консумирате", призова Танева.

По думите й тези дни ще покажат до колко сме солидарни и обществено осъзнати. Ако зачестят злоупотребите, ще се отива към крайни решения. Първостепенна грижа на държавата е здравето на хората. Забраняването на износа не е необходимо, каза тя. 2 милиона тона е наличността ни на царевица. Засяват се пролетниците, ще дойде нова реколта.

За Великден тя увери ще българската индустрия е в състояние да задоволи търсенето.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041