Sandanski1.com

Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност? Сандански: от Поликлиниката - надолу, до общината, се заражда линия с тинейджърска криминалност?

Училищата ще станат канал за разпространение на COVID-19 към рисковите групи

БЛС: Твърденията на някои колеги-лекари за COVID-19 са обидни и лишени от професионална колегиалност

ББР ще помогне с 500 млн. лв. на затруднени фирми

16 Mar 2020 :: Sandanski1.com

...

Държавата ще поеме за 3 месеца 60% от заплатите във фирми, засегнати от извънредното положение у нас. Българската банка за развитие (ББР) ще получи допълнителни 500 млн. лв., за да подпомогне фирмите в затруднение.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг, на който бяха обяснени по-подробно съобщените вчера антикризисни мерки.

За да плаща държавата заплатите в тези фирми, те са длъжни да не съкращават служители, а да кандидатстват за помощта пред Агенция по заетостта. Парите ще бъдат изплащани от НОИ по модела на обезщетенията при безработица.

Целта на антикризисната мярка е да се гарантират доходите на служителите и да се помогне на фирмите да възстановят дейността си, щом отмине карантинният период.

Добросъвестните работодатели могат да се възползват от 3-месечната мярка, без да освобождават хора, отбеляза Горанов.

ББР ще отпусне получените 500 млн. лв. под формата на гаранции на търговските банки по фирмени кредити. С тях държавната банка ще може да изкупува и част от капитала на задлъжнели фирми, с така че да им бъде осигурено безплатно финансиране.

Как и дали ще се помогне, ще се преценява за всеки конкретен случай, посочи Горанов.

Той повтори, че се търси баланс между това стопанският живот да продължи, а най-засегнатите от ограниченията да получат достатъчна подкрепа.

Финансовият министър подчерта, че възможностите на държавата не са безкрайни и тя не може да замени реалната икономика.

Никой не може да предвиди колко ще продължи кризата. Страната трябва да съхрани ресурсите си, за да може максимално дълго да помага на нуждаещите си, обясни той.

Какво е забранено?

По думите на финансовия министър цялата стопанска дейност е разрешена – строителство, услуги, банкова дейност. Забранена е работата на ресторанти, увеселителни заведения, молове и др. места, където се струпват много хора. Останалите дейности са разрешени.

Не бива да се прилагат свръхограничения. Идеята не е да се блокира икономиката, а да се попречи на струпването на много хора на едно място, подчерта Горанов.

Няма как всички да излезем сухи от водата – ще има и бизнеси, които ще престанат да съществуват. Вероятно и много хора ще останат без работа, предупреди той.

Може да се наложи в следващите много месеци да живеем с този вирус и да съобразяваме ежедневните си навици с него, посочи финансовият министър.

Разкрива се спешен телефон в Министерството на финансите за неразплатени разходи от държавата. Всеки, който има да получава някакви средства от държавата или общините, ще може да съобщи на този номер.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041