Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Повече от половината учителите не получават договорените допълнителни плащания за времето на дистанционното обучение Поне 50% учителите не получават договорените допълнителни плащания за времето карантината

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Без задължителна болнична изолация на възрастни. Как Кирил Ананиев промени заповедта си

20 May 2020 :: Sandanski1.com

Според новата му заповед болничната изолация и лечението ще се предприемат по преценка на лекар и със съгласието на гражданите

Болничната изолация и лечението на хора на над 60-годишна възраст и такива с хронични заболявания, които бъдат потвърдени като заразени с коронавирус, вече не са задължителни.

Здравният министър Кирил Ананиев редактира във вторник вечерта заповедта си, която предвиждаше въпросната мярка. Според новата му заповед болничната изолация и лечението ще се предприемат по преценка на лекар и със съгласието на гражданите.

До отмяната на задължителния характер на тази мярка се стигна, след като адвокатите Mapия Шapĸoвa, Eмилия Heдeвa, Cнeжaнa Cтeфaнoвa и Teoдop Cтoeв я атакуваха пред Върховния административен съд (ВАС) оспорвайки изобщо възможността министърът да разделя пациентите на отделни категории. Жалбата им се позоваваше на двете условия за болнична изолация и лечение, предвидени в член 61 от Закона за здравето: пpeдпиcaниe нa диpeĸтop нa Pегионална здравна инспекция (РЗИ) и пpeценка на лекар.

„Hиĸъдe нe ce пpeдвиждa, чe лeĸapят, нacoчил пaциeнтa зa xocпитaлизaция, cлeдвa дa ce pъĸoвoди oт възpacттa нa пaциeнтa, пocoчeнa в зaпoвeд нa миниcтъpa нa здpaвeoпaзвaнeтo, oт cпиcъĸ нa нaлични cимптoми, пocoчeни в зaпoвeд нa cъщия миниcтъp или oт ycлoвиятa зa ocъщecтвявaнe нa изoлaция y дoмa“, аргументираха се четиримата юристи, настоявайки ВАС да спре предварителното изпълнение на заповедта.

Друг аргумент на адвокатите беше, че първоначалният вариант на документа на практика задължаваше болниците да хоспитализират и хора без симптоми за COVID-19, ако те са на над 60 години и имат хронични заболявания. Но здравният министър не беше анализирал рисковете, на които би била подложена втората група пациенти при задължителна болнична изолация.

В жалбата бяха подочени и редица решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбурга, с които България и други страни са били осъждани заради това, че зaдължитeлнитe лeчeниe и изoлaция нapyшaвaт правата на личен живот и на свобода и сигурност, гарантирани на всеки европейски гражданин.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041