Sandanski1.com

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Ранното пенсиониране на учителите нанася вреда

Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански

Детските градини: Работещите в предучилищния сектор поемат рисковете и трудностите на работа в условията на пандемия

26 May 2020 :: Sandanski1.com

Синдикат „Образование“ апелира към МОН, МЗ и прилежащите им институции, да бъдат безкрайно търпеливи и да уважават повишената предпазливост и страховете на работещите просветни дейци

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ поздравява и адмирира работещите в предучилищната степен в българското образование със започването на редовен учебен процес след специалните мерки за борба с COVID-19.

Огромна част от работещите в предучилищния сектор стартират с ясната мисъл за рисковете и трудностите в организацията на учебния процес в името на своето призвание и децата на България.

Синдикат „Образование“ апелира към МОН, МЗ и прилежащите им институции, да бъдат безкрайно търпеливи и да уважават повишената предпазливост и страховете на работещите просветни дейци и да не преекспонират с тяхното усещане за уязвимост. Синдикатът приема всички препоръки и указания на МОН и МЗ, но ясно пояснява, че този алгоритъм е пожелателен и в много от групите и градините няма как да се случи. Децата не могат да бъдат с предпазни маски или да спазват социална дистанция. В този смисъл Синдикатът заявява, че при работата в тази трудна и деликатна ситуация, отговорностите ще бъдат солидарни – от родителите, от образователната институция, от МОН, от МЗ и от правителството на РБ.

Синдикат „Образование“ приема безусловно решението на някои педагози и служители да определят себе си в рискова категория. Тези работещи ще започнат работа, когато те самите са готови за това. Затова Синдикатът ще защити всички педагогически и непедагогически специалисти, определили себе си в рискова категория.

КТ „Подкрепа“ апелира към българските родители, с деца в предучилищна степен и ясли, да се отнасят предпазливо, спазвайки мерките и правилата, и да бъдат толерантни партньори на работещите в образователните институции.

Скъпи родители, политическото решение да започнат работа ясли и детски градини е правилното решение и ние вярваме, че заедно ще се справим с предизвикателствата.

По подобен начин изглеждат нещата и в процесите по подготовка на матури и НВО. Редица работещи в системата са заявили че няма да участват в деня на изпита поради страх и повишена предпазливост, формирана през последните три месеца. Синдикатът приема решението и самоопределянето на тези работещи и ще ги защитава с всички сили и средства.

По наше проучване процентът на не-участващи е сравнително нисък и не съществува риск за провеждането на тези важни изпити. Но все пак по-важното политическо решение би било провеждане на дистанционен изпит, поглеждайки към европейските практики, и вероятно това политическо решение ще следва през новата учебна година.


26.05.2020г. д-р Юлиян Петров
гр. София председател на СО „Подкрепа“

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041