Sandanski1.com

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Ранното пенсиониране на учителите нанася вреда

Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански

Срив в производството на оранжерийни зеленчуци тази пролет

09 Jun 2020 :: Sandanski1.com

...

До 2019 година оранжерийното производство в България се е развивало върху 9 220 декара, докато тази пролет сривът е доста неочакван. Актуалните данни на министерството на земеделието паказват, че към края на май реколтата от доматите в оранжериите ще бъде от 4 450 дка, а краставиците – от 2 730 дка. Или общото производство в оранжериите ще падне до 7 хиляди декара, което е с 2 хил. дка под миналогодишното.

Не е нормално в момент, когато всички останали европейски държави рязко увеличават това производството, ние да го зарязваме на произвола на съдбата. Почти всички източноевропейски държави реорганизираха политиките, като наливат сериозни дотации за ранното производство на зеленчуци. У нас единственото помощ остава обвързаното подпомагане, което по никакъв начин не може да покрие дори разходите за отопление, което са сериозно перо в себестойността на продукцията, поясниха за Синор.бг експерти в бранша.

Ако не искаме да се сравняваме с холандците, нека се поучим поне от опита на румънската администрация, която постави оранжерийното производство в приоритетите си и вече осигурява допълнително плащане на хектар плюс насърчаване на инвестициите в покривни съоръжения.

От разговори с родни градинари става ясно, че сривът в производството тази година се дължи основно на проблемите, свързани с изолацията около коронавидуса COVID-19 и нарасналите разходи за производство. Никой фермер не би се наел да продава домати по 5 или 6 лева, каквато би излязла себестойността тази година. Още повече, че при намаляващото потребление сме свидетели как цените на всички стоки постепенно започнаха да пълзят нагоре.

Хора от бранша отдавна молят да се обърне внимание на разходите за горива, които биха могли да се покриват частично от държавата. Всеки оранжерист има разчети за разходите на газ през зимните месеци, които, като представи в министерството на земеделието, биха могли бъдат частично субсидирани. Само тогава е възможно още през септември българските оранжерии да залагат разсадите си, така че през януари-февруари на следващата година родните зеленчуци да са в магазините ни. Засега обаче, решението на този проблем остава като неосъществима мечта за производителите.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041